Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.11.2022 20:55
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se sa saveznom ministricom za Europsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije Karolinom Edtstadler

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 3. novembra 2022. godine u Sarajevu sa saveznom ministricom za Europsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije Karolinom Edtstadler, koja boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon što su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održani tête-à-tête sastanak zamjenika ministrice Josipa Brkića i savezne ministrice Karoline Edtstadler te sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Saveznog ministarstva za EU i ustavna pitanja Republike Austrije, zamjenik ministrice Brkić i savezna ministrica Edtstadler obratili su se predstavnicima medija.

Na početku obraćanja medijima, zamjenik ministrice Brkić je izrazio zadovoljstvo posjetom savezne ministrice Republike Austrije Karoline Edtstadler Bosni i Hercegovini kojom prilikom je razgovarano o političkoj situaciji u našoj zemlji, europskoj budućnosti BiH, situaciji u neposrednom susjedstvu, kao i drugim aktuelnim temama. Iskazao je zahvalnost Republici Austriji, austrijskom kancelaru Karlu Nehameru i saveznoj ministrici lično na sveukupnoj pomoći i podršci koju je Austrija do sada pružala Bosni i Hercegovini, a posebnu zahvalnost iskazao je na snažnoj i kontinuiranoj podršci Austrije za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.  Napomenuo je da će fokus institucija BiH biti snažno usmjeren na daljnju provedbu ključnih prioriteta i ispunjavanje potrebnih uslova, kako bi na predstojećem sastanku Vijeća EU BiH dobila kandidatski status.

Zamjenik Brkić je također istakao veoma važnu ulogu Republike Austrije na planu unutrašnje stabilnosti i sigurnosti BiH kroz učešće njenog kontingenta u vojnoj Misiji EUFOR-a “Althea”, koja djeluje u okviru sveobuhvatnog pristupa EU u BiH, te napomenuo da je upravo austrijski general Anton Wessely vrhovni komandant mirovnih snaga Europske unije u BiH. Izrazio je zadovoljstvo jednoglasnom odlukom Vijeća sigurnosti UN-a o produženju mandata misiji EUFOR-a “Althea” za narednih 12 mjeseci.

Razgovaralo se i o nastavku usklađivanja vanjske politike BiH sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, kao i usklađivanja vizne politike sa politikom EU u cilju smanjenja broja migranata koji koriste teritorij Bosne i Hercegovine i zemalja Istočne Europe za odlazak u zemlje EU.

U kontekstu regionalne saradnje ukazano je na važnost nastavka Berlinskog procesa te, u tom smislu, današnjeg održavanja Samita zemalja zapadnog Balkana i EU u sklopu Berlinskog procesa, a čiji je cilj promovisanje regionalne saradnje i podrška zemljama zapadnog Balkana u njihovom nastojanju da se integrišu u EU.

Austrijska savezna ministrica Edtstadler je naglasila da je Austrija kulturno, istorijski i privredno tijesno povezana sa BiH i želi da se dosadašnja dobra saradnja nastavi i u budućnosti. Kazala je da se Austrija čvrsto zalagala za brz napredak u procesu pridruživanja Europskoj uniji, istakavši punu podršku dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU. “EU nije kompletna bez svih šest zemalja zapadnog Balkana”, podvukla je Edtstadler i pri tom izrazila nezadovoljstvo tempom kretanja regiona, a naročito Bosne i Hercegovine, na putu ka EU u proteklom periodu. “Utoliko više želimo da se to u predstojećem vremenu promijeni i da integracija ovog regiona nastavi da korača u ispravnom smjeru”, istakla je Edtstadler.

Savezna ministrica Edtstadler je također poručila da je Austrija iskreni prijatelj BiH, da se raduje svakom njenom pozitivnom pomaku u procesu reformi i da će stajati iza BiH na njenom europskom putu. Pozdravila je odluku VS UN o produženju misije EUFOR-a “Althea”.

Zamjenik ministrice Brkić se na kraju još jednom zahvalio saveznoj ministrici Edtstadler kao jednom od najvećih zagovornika europskog puta Bosne i Hercegovine.