Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.9.2022 15:56
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na bilateralnim konsultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koje su održane 19. septembra 2022. godine u Sarajevu. Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije predvodio je državni sekretar Nemanja Starović.

U fokusu razgovora bile su teme iz područja bilateralnih i multilateralnih odnosa, regionalne saradnje, kao i evropski put zemalja regiona.

Zamjenik ministrice Brkić i državni sekretar Starović su tom prilikom istaknuli kako su dobri bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije važni ne samo za dvije zemlje već i cjelokupni region. Izrazili su uvjerenje da samo konstruktivnom saradnjom i zajedničkim nastojanjem može doći do prevladavanja svih prepreka između BiH i Republike Srbije.

Kada je riječ o otvorenim pitanjima, sagovornici su razmijenili mišljenja o radu međudržavnih komisija za granice, imovinsko-pravnim odnosima, saradnji u oblasti međunarodne pravne pomoći te ugovornim odnosima.

Tokom konsultacija razgovarano je i o intenziviranju ekonomske saradnje. Naglašena je važnost privrednih susreta, prije svega sudjelovanjem na sajmovima privrede. Naglašen je značaj infrastrukturnog povezivanja dvije zemlje, posebice kada je riječ o izgradnji autoceste Sarajevo - Beograd te revitalizaciji željezničkog saobraćaja.

U kontekstu rata u Ukrajini sagovornici su razgovarali o sigurnosnim i energetskim izazovima. Istaknuli su važnost trajne stabilnosti Zapadnog Balkana te izrazili uvjerenje da će intenziviranjem diplomatskih aktivnosti što prije doći do uspostavljanja mira u Ukrajini.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o iskustvima BiH i Republike Srbije u području evropskih integracija. Zamjenik Brkić je podsjetio da članstvo u Evropskoj uniji ostaje glavni strateški vanjskopolitički cilj i prioritet Bosne i Hercegovine. Naglasio je važnost perspektive EU integracija za Bosnu i Hercegovinu ali i region Zapadnog Balkana kao snažnom poticaju za nastavak započetih reformi i stvaranja ekonomskog, pravnog, organizacijskog i socijalnog ustroja za djelovanje sukladno s pravilima EU. Ponovio je da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima sa svim zemljama kao i održavanju intenzivne regionalne saradnje na prostoru Zapadnog Balkana, kroz političke kontakte i dijalog, različite inicijative i forume, kao i kroz bilateralne susrete.