Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.7.2022 17:04
Ministrica Turković u bilateralnoj posjeti Mađarskoj

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković boravila je 27. jula 2022. godine u službenoj, bilateralnoj posjeti Mađarskoj gdje se susrela sa Peterom Szijjartom, ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Ministri su prvo razgovarali „tête-à-tête“, a potom i tokom sastanka delegacija ministarstava vanjskih poslova dvije države, nakon čega je održana i konferencija za novinare.

Razmotreni su odnosi dvije države te situacija na Zapadnom Balkanu i BiH, posebno u kontekstu euroatlantskih integracija.

Ministar Szijjarto je naglasio da Mađarska snažno podržava dodjeljivanje kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu do kraja ove godine, naglasivši da bez snažne i stabilne BiH nema stabilnosti u regiji.

Ministrica Turković je istakla kako prioritet trebaju biti reforme na evropskom putu koje će osnažiti funkcionalnost države, izražavajući nadu da će EU do kraja godine dodijeliti kandidatski status za BiH.

Također, ona je poručila kako bi bilo kakve izmjene Izbornog zakona ili Ustava FBiH trebale biti rezultat dogovora i ne bi smjele cementirati etničke podjele i diskriminaciju manjina.

Izražen je obostrani interes za jačanjem ekonomske saradnje, posebno u energetskom sektoru.  Usaglašen je i nastavak saradnje u oblasti obrazovanja.

Sastancima je prisustvovala ambasadorica BiH u Mađarskoj Biljana Gutić-Bjelica.