Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.6.2022 10:36
Ministrica Bisera Turković se sastala sa češkim parlamentarcima i članovima akademske zajednice

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, u okviru službene posjete Češkoj Republici, u Pragu se 28. juna 2022. godine sastala sa članovima Interparlamentarne grupe prijatelja Bosne i Hercegovine unutar češkog Parlamenta.

Tokom sastanka sa parlamentarcima Petrom Fifkom, Karelom Haasom i Janom Hofmannom, razgovarano je o ekonomskim i sigurnosnim izazovima u Evropi. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o češkom predsjedavanju Vijećem Evropske unije, koje počinje 1. jula ove godine, te o proširenju EU i poziciji Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

Ministrica Turković se sastala i sa članovima češke akademske zajednice dr Marketom Slavkovom, prof. Františekom Šistekom i prof. Zorom Hesovom, koji su se tokom svog akademskog rada, između ostalog, značajno bavili temama koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu. Profesori su prezentovali svoj rad ministrici, koji je vezan za našu zemlju, najavili buduće aktivnosti, dok je ministrica Turković govorila o važnosti angažmana članova akademske zajednice u boljem razumijevanju prilika u našoj zemlji, te prezentovala trenutnu situaciju u našoj zemlji.

U okviru vrlo sadržajne posjete, dosta pažnje je posvećeno ekonomskim pitanjima i jačanju saradnje u ovoj oblasti. Ministrica Turković se sastala i sa Tarikom Altumbabićem, predsjednikom novoosnovane Češko-bosanskohercegovačke privredne komore, koji živi u Pragu i vrlo ozbiljno radi na ekonomskom povezivanju dvije zemlje, ali i privlačenju investicija u Bosnu i Hercegovinu.
 

Također, ministrica se sastala i sa veteranima i generalima češke Armade, koji su učestvovali u mirovnim misijama u Bosni i Hercegovini, ali i sa Munirom Pašagićem, počasnim konzulom Bosne i Hercegovine u Slovačkoj.