Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.6.2022 19:16
Ministrica Bisera Turković se sastala sa ministrom vanjskih poslova Turkiye Çavuşoğluom - Potpisani međudržavni sporazum i memorandum -

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 18. juna 2022. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlütom Çavuşoğluom, koji boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.
Nakon prethodno održanih razgovora, ministrica Turković i ministar Çavuşoğlu potpisali su Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turkiye o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda i Memorandum o razumijevanju između Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turkiye o razmijeni diplomata.

Ministrica Turković i ministar Çavuşoğlu su nakon potpisivanja istaknuli značaj potpisanih dokumenata ocijenivši da će isti dodatno osnažiti diplomatske odnose u oblasti obrazovanja diplomatskog kadra i metodološkog pristupa obuci diplomata, i olakšati diplomatsku komunikaciju i saradnju.

Šefovi diplomatija BiH i Turkiye su se usuglasili da su odnosi između dvije zemlje vrlo dobri, prijateljski i sadržajni, bez otvorenih pitanja. Iskazali su zainteresiranost za unapređenje bilateralnih odnosa na ekonomskom planu.

„Nemamo otvorenih pitanja, ali imamo otvorene projekte i prostora da saradnju osnažimo, posebno u ekonomskom pogledu. Zahvaljujemo Republici Turkiye za svu dosadašnju pomoć i podršku, posebno na angažmanu Agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) u BiH, oko 900 projekata u BiH vrijednih više od 400 miliona dolara", naglasila je ministrica Turković.

Ministrica je istaknula da ono što Bosna i Hercegovina treba od svojih međunarodnih prijatelja, od snažnih država poput Turkiye, jeste podrška na međunarodnoj sceni za napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO. „Turkiye je nedvosmisleno i nepokolebljivo na strani ne samo očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH, nego podržava napredak naše države u smjeru u kojem to želi i velika većina građana Bosne i Hercegovine", rekla je ministrica. Dodala je da takav stav ne ovisi od dnevnih okolnosti već je strateški i bratski odnos prema narodima i građanima BiH.

Ministrica je podsjetila da Turkiye bila ključni zagovornik odobravanja Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO i predlagač historijske deklaracije o Bosni i Hercegovini koju je usvojila Organizacija islamske konferencije na nedavnom samitu u Islamabadu, te da ima važnu i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji.

Ministar Çavuşoğlu je istaknuo da Republike Turkiye nastavlja saradnju sa BiH u političkom, ekonomskom i vojnom smislu. Podsjetio je da je u 2021. godini, ostvaren je cilj od milijardu dolara u obimu vanjskotrgovinske razmjene i dodao da je cilj ove godine postići i više.

„Danas smo razgovarali i o aktuelnim dešavanjima u regiji i odrazima krize u našem bližem geografskom prostoru. Moja posjeta BiH se realizuje u okviru posjete pet zemalja. Na svakom od tih susreta sam iskoristio priliku naglasiti važnost regionalne stabilnosti i da BiH predstavlja ključnu poziciju u očuvanju stabilnosti", rekao je ministar Çavuşoğlu.