Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.6.2022 15:09
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na Prespa forumu za dijalog

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 17. juna 2022. godine u Ohridu na Prespa forumu za dijalog.  Domaćin skupa je predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, a tema ovogodišnjeg Prespa foruma je oblikovanje budućnosti zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi.

Zamjenik ministrice Brkić govorio je na panel raspravi pod nazivom “Building Resilient European Security Together”, na kojoj su među ostalim učestvovali i tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher, ministar vanjskih poslova Republike Poljske Zbigniew Rau, izvršna direktorica EEAS-a za Evropu Angelina Eichhorst i zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Albanije Megi Fino.

Zamjenik se osvrnuo na brojne prijetnje sigurnosti i stabilnosti na globalnoj razini. Naglasio je ulogu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i NATO-a u prevazilaženju trenutne krize istaknuvši da je pred tim organizacijama veliki izazov. Neuspjeh u osiguranju i očuvanju mira u Evropi jednostavno ne smijemo dopustiti i ne preostaje nam drugi izbor nego nastaviti rad kroz otvoren i iskren dijalog.

„Bosna i Hercegovina je svjedočila i bila žrtva najvećeg sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata. Bila je žrtva u razdoblju u kojem su Evropa i svijet rekli "nikad više". To je sudbina koju nikome ne bismo poželjeli, a ipak danas gledamo u Ukrajini“, rekao je između ostalog zamjenik ministrice Brkić. Naglasio je da evropska sigurnosna arhitektura zahtjeva mnogo rada i da krize poput ukrajinske služe kao prijeko potreban poziv za buđenje i upozorenje na koje moramo obratiti pažnju.

Prespa forum dijalog je platforma koju je pokrenula Vlada Republike Sjeverne Makedonije kako bi omogućila državama, liderima, organizacijama i građanima izgradnju dugotrajnih odnosa i jačanje partnerstva. Forum ima za cilj potaknuti i promovirati dobrosusjedske odnose i saradnju.