Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.6.2022 14:43
Ministrica Bisera Turković u posjeti Indoneziji, sastala se sa ministricom vanjskih poslova Retno Marsudi

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas se, 10. juna 2022. godine, u Džakarti sastala sa ministricom vanjskih poslova Republike Indonezije Retno Marsudi.
 
Na početku razgovora, ministrica Turković je podsjetila da se proteklog mjeseca navršilo 30 godina od priznanja nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine od strane Indonezije, te zahvalila za kontinuiranu pomoć i podršku u posljednje tri decenije.
 
Posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske saradnje, a ministrica Turković je predstavila potencijale i prednosti bh. tržišta, dodajući da Bosna i Hercegovina preko 70 posto svojih proizvoda izvozi u EU, što predstavlja veliku šansu za investitore.
 
Napomenula je da Bosna i Hercegovina, iako mala zemlja, ima kvalitetnu metalsku, drvnu, prehrambenu, namjensku i hemijsku industriju, u kojima se može ostvariti veća buduća saradnja. Razgovarano je i o mogućnostima izvoza proizvoda sa halal certifikatom iz BiH, unaprjeđenju avio saobraćaja, energetskom sektoru, te o povezivanju privrednika i privrednih komora dvije zemlje.
 
Sagovornice su ocijenile da je važno finalizirati sporazume između dvije zemlje koje su u različitim procedurama, a koji će dodatno doprinijeti jačanju naših odnosa. Također, razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima.
 
Ministrica Marsudi je kazala da Indonezija i Bosna i Hercegovina imaju duboke i jake veze, te da je opredijeljena za rast saradnje, u čijem fokusu će biti ekonomija, obrazovanje, kultura i druge oblasti. Također, istakla je važnost povezivanja investitora, biznis sektora, ali i privrednih komora.
 
Tokom sastanka su razmijenjena mišljenja i o ratu u Ukrajini, te o ekonomskim i sigurnosnim posljedicama, koje se osjete u cijelom svijetu.
 
Ministrica Marsudi je upoznala ministricu Turković sa indonežanskim predsjedavanjem grupom G-20, koju čini 20 najrazvijenijih zemalja u svijetu, te sa izazovima s kojima se ova zemlja suočava.
 
Razgovarano je i o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, predstojećim izborima, a ministrica Turković se zahvalila Republici Indoneziji za podršku tokom usvajanja Rezolucije o BiH na zasjedanju OIC-a u martu ove godine.
 
U okviru posjete ovoj prijateljskoj zemlji, ministrica Turković i delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, sastat će se i sa drugim visokim zvaničnicima Indonezije, s kojima će razgovarati o unaprjeđenju i jačanju saradnje.