Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.6.2022 17:08
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se sa direktorom Ureda za Jadran i Balkan u MVP Italije Andreaom Casconeom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 6. juna 2022. godine u Sarajevu s direktorom Ureda za Jadransku regiju i Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Andreaom Casconeom.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i Republike Italije, trenutnoj političkoj situaciji u BiH i integraciji BiH u Evropsku uniju.

Zamjenik ministrice Brkić izrazio je zahvalnost Republici Italiji na kontinuiranoj podršci našoj zemlji u procesima evropskih i euroatlantskih integracija. Izuzetno bismo cijenili nastavak angažmana u procesu koji bi doprinio pronalaženju rješenja za prevladavanje trenutne političke i sigurnosne krize u BiH, ali i otvaranju vidljivijeg integracijskog procesa kroz pregovore o članstvu u EU. Naglasio je da BiH svoju budućnost vidi u Evropi i da je pitanje očuvanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu posebno važno u ovim izazovnim i teškim trenucima. Dodao je da bi od velike važnosti bilo da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u EU, te da odmah otvori pregovore o članstvu u EU. Govoreći o reformi Izbornog zakona zamjenik ministrice je istaknuo da je ona preduvjet ne samo stabilnosti i funkcionalnosti zemlje već i njenog napretka.

Kao predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH, zamjenik Brkić je kazao da je euroatlantski put BiH put ka značajnim reformama, toliko potrebnih našoj zemlji i njenim narodima i građanima.

Direktor Cascone je istaknuo da je Italija jedna od najvećih zagovarača nastavka proširenja EU na područje Jugoistoka Evrope kao i nastavka procesa reformi i evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Italija smatra da ukoliko se želi postići veća sigurnost u Evropi, proces integracija ne smije stati.

Tokom susreta bilo je riječi i o ekonomskim odnosima, problemu energetske ovisnosti, i saradnji dvije države u okviru regionalnih inicijativa.