Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.6.2022 16:57
Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvuje na GLOBSEC Bratislava Forumu 2022

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om, mr. sc. Josip Brkić učestvuje na 17. GLOBSEC Bratislava Forumu 2022 koji se održava u Bratislavi u razdoblju od 2. do 4. juna 2022. godine.

Tema ovogodišnje konferencije je Izgradnja otpornosti u podijeljenom svijetu protiv trenutnih izazova s kojima se svijet suočava nakon ničim izazvane invazije na Ukrajinu. Konferencija je poslužila kao platforma za mobiliziranje podrške i djelovanja Zapada za Ukrajinu te identificiranje načina na koji se uspješno boriti protiv autokracija i odbraniti demokratske vrijednosti i strukture na novoj geopolitičkoj šahovskoj ploči.

Zamjenik ministrice Brkić učestvovao je i kao govornik na diskusiji Globsec Young Leaders Forum na temu „Ukraine: Game Changer for The Broader EU Neighbourhood?“ kao i na panelima koji su posvećeni temama vezanim za Zapadni Balkan.

Zamjenik Brkić razgovarao je sa učesnicima o mogućnostima i smjerovima djelovanja nužnim za EU i transatlantsku zajednicu kako bi se postiglo dublje učvršćivanje prodemokratskih snaga. Tokom diskusije istaknuo je da je pristupni put Evropskoj uniji danas rigorozniji i sveobuhvatniji nego u prošlosti ali napomenuo da i dalje vjeruje da je veća Evropa jača, stabilnija Evropa i bolje opremljena za suočavanje s unutarnjim i vanjskim izazovima. „Jednako tako prepoznajemo da snažno regionalno savezništvo i saradnja imaju veću težinu, posebno kada je riječ o našem putu i težnjama prema EU. Unatoč određenim razlikama, svi smo snažno posvećeni ubrzanom napretku na našem putu prema EU, ulažući i u potpunosti predani jačanju i pomicanju naše regionalne saradnje“, rekao je Brkić. Također je istaknuto da ne postoji održiva alternativa za Bosnu i Hercegovinu od procesa evropskih i NATO integracija, od punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Ovo je jedini put stabilnosti, napretka i mira u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu Zapadnog Balkana.

Na marginama konferencije zamjenik Brkić sastao se s državnim sekretarom za Evropu Kraljevine Španije,  Pascualom Ignaciom Navarrom Riosom, s kojim je  razgovarao o bilateralnim odnosima dvije zemlje, te političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

GLOBSEC Bratislava Forum je jedna od vodećih konferencija o globalnoj sigurnosti u svijetu koji  je i ove godine okupio brojne visoke delegacije, predsjednike i premijere država, ministre i zamjenike vanjskih poslova i odbrane više evropskih zemalja, predstavnike Evropske unije, predsjednike korporacija, glavne urednike uglednih medija, te stručnjake za pitanja sigurnosti.