Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.5.2022 16:47
Održane političke konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić, predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na političkim konsultacijama s Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke, koje su održane 26. maja 2022. godine, u Sarajevu. Delegaciju Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke predvodila je zamjenica ministra Ingrid Brockova.

Na konsultacijama je potvrđeno da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Slovačke dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja te praćeni redovnim političkim dijalozima i razmjenom posjeta. Zaključeno je da postoji mogućnost intenziviranja saradnje na polju ekonomije, digitalne i zelene tranzicije s posebnim naglaskom na solarnu energiju.

Zamjenik ministrice Brkić je istaknuo da Bosna i Hercegovina cijeni konstantnu podršku Republike Slovačke u procesima evropskih i evroatlantskih integracija, te upoznao zamjenicu Brockovu da je punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta. Naglasio je da veliki broj građana BiH i pored usporenog procesa proširenja, bezrezervno podržava članstvo BiH u EU. Kao predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om, zamjenik Brkić dodao je da BiH ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo s NATO-om. Također je izvijestio prisutne o političkoj situaciji u BiH i dodao da je reforma Izbornog zakona predstavlja preduvjet za stabilnu i funkcionalnu državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih građana.

Zamjenica ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke Ingrid Brockova ponovila je snažnu potporu svoje zemlje evropskom i NATO putu BiH, ponudivši partnersku pomoć kroz prenos iskustava i dobrih praksi. Istaknula je da je za Republiku Slovačku, Bosna i Hercegovina vrlo važan ekonomski partner i da dvije zemlje imaju velike potencijale za saradnju u energetskom sektoru, infrastrukturi, poljoprivredi i turizmu na čemu se treba dodatno angažirati u budućnosti.

U vezi situacije i događanja u Ukrajini, izražena je zabrinutost te očekivanja u nastavak pregovora i iznalaženja rješenja diplomatskim putem. Tokom konsultacija razmijenjene su informacije o regionalnoj saradnji, podrškama u kandidaturama dvije zemlje u međunarodnim organizacijama i drugim bilateralnim pitanjima.