Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.5.2022 16:19
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić primio specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan sir Stuarta Peacha

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić 25. maja 2022. godine u sjedištu MVP BiH primio je specijalnog izaslanika britanskog premijera za Zapadni Balkan sir Stuarta Peacha.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima i saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, evropskim i euroatlantskim integracijama kao i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Zamjenik ministrice Josip Brkić istaknuo je važnu ulogu i podršku Ujedinjenog Kraljevstva na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama, kao i u okviru različitih procesa saradnje. Sagovornicima je istaknuo da je BiH u potpunosti posvećena procesu evropskih integracija kao svom vanjskopolitičkom cilju i da za BiH ne postoji drugi put osim puta integracije u EU. Poručio je da Bosna i Hercegovina ostaje predana unaprjeđenju mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu i da nastavlja aktivnosti na jačanju regionalne saradnje kao nezamjenljivog faktora na putu ka EU, ali i u izgradnji stabilnog i sigurnog okruženja u BiH.

Kada je riječ o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i provedbi reformi, Brkić je informirao sagovornike da je Izborna reforma jedan od prioriteta za postizanje novog zamaha na putu BiH ka Evropskoj uniji. Pojasnio je da se zbog blokade rada institucija, koja traje od augusta prošle godine, kao i zbog nemogućnosti da se postigne politički dogovor oko Izbornog zakona BiH, Bosna i Hercegovina trenutno nalazi u najdubljoj političkoj krizi i najizazovnijem političkom trenutku od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Iz navedenih razloga su i mnoga bitna pitanja na čekanju, uključujući i ona koja se odnose na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, naglasio je zamjenik.

Članovi delegacije Ujedinjenog Kraljevstva su istaknuli da njihova zemlja daje punu podršku BiH, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i podržava nastojanja BiH i ostalih zemalja Zapadnog Balkana za ulazak u EU.

U delegaciji Ujedinjenog Kraljevstva bili su sir Stuart  Peach, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan i Matthew Field, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Helen Flewker, šefica političkog tima i Dominic Neil, zamjenik ambasadora.