Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.5.2022 13:25
Održana peta sjednica Komisije za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dana 19. maja 2022. godine, održana je peta sjednica Komisije za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, bilo je razmatranje i usvajanje nacrta Programa reformi Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Metodologija pripreme prvog nacrta ovog dokumenta odvijala se po istoj dinamici kao i za Program reformi 2021, odnosno sve institucije uključene u rad Komisije ažurirale su i dostavile svoje prijedloge aktivnosti za tekuću godinu, u predviđenom roku. Jednoglasno je usvojeno da se na Programu reformi 2022. godinu izvrše dodatne tehničke izmjene kako bi se, sukladno zakonskoj proceduri, uputio u daljnju, redovnu proceduru koja podrazumijeva dobivanje mišljenja nadležnih institucija BiH, proces eKonsultacija, te dostavljanje Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje. 

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine, mr.sc. Josip Brkić, naglasio je tokom sjednice da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo s NATO-om. Kao zemlja partner, Bosna i Hercegovina pozdravlja i želi doprinijeti razvoju novog NATO Strateškog koncepta koji će biti usvojen na Madridskom samitu u junu 2022. godine. Predsjedavajući Brkić napomenuo je da je dinamika saradnje s NATO Savezom vidljivija, te da je zainteresiranost NATO-a za sve što se događa u Bosni i Hercegovini na visokom nivou. Prisutne je informirao i o posjeti zamjenika pomoćnika generalnog sekretara NATO-a (DAGS PASP) Javiera Colomine, koji je boravio u Sarajevu 17. i 18. maja 2022. godine i tom prilikom se susreo i razgovarao s najvišim zvaničnicima na temu odnosa i daljnje saradnje NATO-a i Bosne i Hercegovine.