Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.5.2022 21:13
Ministrica Turković u Briselu prisustvovala izvođenju predstave o genocidu u Srebrenici, na panelu govorila o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković  prisustvovala je 16. maja 2022. godine u Briselu izvođenju pozorišne predstave o genocidu u Srebrenici „Dangerous Names“.

Potresna predstava govori o sudbini porodice Mustafić iz Srebrenice. Glavnu ulogu igra Alma Mustafić, čiji je otac Rizo ubijen u genocidu, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnog grobnici kod Vlasenice. U predstavi igra i holandski vojnik Raymond Braat, koji je svjedočio o ulozi holandskog bataljona i dešavanjima u julu 1995. godine.

Nakon predstave, na sceni je upriličena panel diskusija, na kojoj se govorilo o porukama i sadržaju predstave, odnosima u Bosni i Hercegovini, negiranju genocida i trenutnoj političkoj situaciji. Uz ministricu Turković, na panelu su govorili Angelina Eichhrost, direktorica Evropske službe za vanjske poslove, Alma Mustafić, glumica u predstavi, Lidija Zelović, rediteljica i Ivica Lekić iz Evropske komisije.

Panel diskusiju je moderirala holandska europarlamentarka Tineke Strik i reditelj predstave Boy Jonkergouw.