Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.5.2022 17:05
Bosna i Hercegovina preuzela predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i EU strategijom za tu regiju

Bosna i Hercegovina preuzela je 16. maja 2022. godine jednogodišnje predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i EU strategijom za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) od Republike Albanije.

Predsjedavanje je, u ime Bosne i Hercegovine, preuzeo zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić na ceremoniji održanoj tokom ministarskog sastanka zemalja članica inicijative i strategije u Tirani.

U svom izlaganju zamjenik ministrice Brkić je najavio da će Bosna i Hercegovina tokom predsjedavanja nastaviti promovirati evropske vrijednosti s posebnim fokusom na potrebu pridruživanja regije Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

„U cilju provedbe prioriteta predsjedavanja Bosna i Hercegovina će organizirati niz aktivnosti u oblasti jačanja uloge mladih, zaštite okoliša, turizma, kulture, te digitalne i infrastrukturne povezivosti u regiji“,  dodao je Brkić.

Na ministarskom sastanku članica inicijative i EUSAIR strategije, kojim je predsjedavala zamjenica ministrice vanjskih poslova Albanije Megi Fino, usvojena je „Tiranska deklaracija“. Deklaracija, između ostalog, potvrđuje podršku suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine, osuđuje agresiju Rusije na tu zemlju, te posebno  naglašava da proširenje EU na Zapadni Balkan, u geostrateškom smislu, predstavlja dalje ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu. Ministri također podstiču članice Evropske unije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status za članstvo što je prije moguće, te odredi datum početka pristupnih pregovora sa Albanijom i  Sjevernom Makedonijom tokom predsjedavanja Francuske Vijećem EU.

Pored predstavnika Bosne i Hercegovine i Albanije, na skupu su učestvovali visoki zvaničnici ostalih članica inicijative iz Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, San Marina, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Jadransko-jonska inicijativa je osnovana 2000. godine s ciljem podsticanja razvoja, jačanja sigurnosti, i intenziviranja saradnje između zemalja regije, te ubrzanju integracijskih procesa u Evropi.

EUSAIR, jedna od četiri EU makroregionalne strategije, predstavlja instrument jačanja regionalne saradnje u cilju poticanja rasta, održivog razvoja, te približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.