Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.4.2022 17:00
Zamjenik ministrice vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić učestvovao na Konferenciji EU u susret Balkanu - Lekcija iz Ukrajine: Proširenje EU kao protumjera ratu

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 26. aprila 2022. godine u Sofiji na Konferenciji „EU u susret Balkanu - Lekcija iz Ukrajine: Proširenje EU kao protumjera ratu“. Na konferenciji, koju je organizovao Europski liberalni forum (ELF), raspravljalo se u sklopu pet panela o budućnosti integracije EU i zapadnog Balkana kao i situaciji u EU nakon rata u Ukrajini.

U sklopu panela o prednostima EU integracije zamjenik Brkić je istaknuo da se u ovom trenutku suočavamo s novim globalnim izazovima. Stoga je izrazio zahvalnost na kontinuiranom fokusu EU na zapadni Balkan jer je evropska integracija ove regije danas ključna, više nego ikada, za stabilnu i sigurnu evropsku budućnost. Podsjetio je da je Evropsko vijeće u martu 2022. godine odobrilo „Strateški kompas za sigurnost i odbranu“, koji definiše koherentan akcijski plan u osiguravanju interesa EU i zaštiti evropskih građana, a istovremeno produbljuje saradnju s partnerima za postizanje zajedničkih ciljeva. Dodao je da će u tu svrhu EU razviti prilagođena partnerstva i na zapadnom Balkanu jer smo suočeni sa sve većim stranim uplitanjima, kampanjama manipulacije informacijama i prelijevanju pogoršane sigurnosne situacije. Naglasio je i strateške prednosti proširenja EU. „Iako priznajemo da je pristupni put danas rigorozniji i sveobuhvatniji nego u prošlosti, i dalje vjerujemo da je veća Evropa jača, stabilnija i bolje opremljena za suočavanje s unutrašnjim i vanjskim izazovima. Unatoč određenim razlikama, svi smo snažno posvećeni ubrzanom napretku na našem putu prema EU i u potpunosti predani jačanju i unapređenju naše regionalne saradnje. Proces evropskih i evroatlanskih integracija je jedini put stabilnosti, napretka i mira u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji zapadnog Balkana”, istaknuo je zamjenik Brkić. Dodao je kako je od iznimne važnosti da se ubrza proces pristupanja EU zemalja zapadnog Balkana. Naglasio je da bi dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini stvorilo pozitivan zamah u zemlji ali i utjecalo na ukupnu sigurnost i stabilnost. Kada je riječ o regionalnoj saradnji kao kamenu temeljcu vanjske politike BiH, zamjenik Brkić je istaknuo da je naša zemlja opredijeljena održavanju dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama zapadnog Balkana. Potom je pozdravio prvi investicijski paket za zapadni Balkan u okviru Ekonomskog i investicijskog plana (EIP), objavljen u februaru 2022. godine, u iznosu od 3,2 milijarde eura za 21 projekt (prometna, digitalna, klimatska i energetska povezanost).

Osvrnuvši se na situaciju u Ukrajini zamjenik je naglasio da Bosna i Hercegovina stoji uz EU u najoštrijoj osudi rata koji je Rusija pokrenula protiv nezavisne i suverene Ukrajine, narušavajući time međunarodno humanitarno pravo, kao i mir i sigurnost u Evropi. „Potpuno smo svjesni da se napredak zemalja kandidata treba mjeriti usklađivanjem s deklaracijama i akcijama koje poduzima EU. S tim u vezi, Bosna i Hercegovina ulaže značajne napore u usklađivanje svoje vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, posebno u smislu usklađivanja s izjavama, deklaracijama i zajedničkim stajalištima EU, uključujući i restriktivne mjere”, kazao je zamjenik Brkić.
Na kraju je izrazio nadu da će neprijateljstva u Ukrajini prestati što je prije moguće, kako bi se sadašnja kriza mogla riješiti mirnim i diplomatskim putem, dijalogom, političkim pregovorima svih relevantnih aktera, uz potpuno poštivanje normi i načela međunarodnog prava.

Konferencija u Sofiji okupila je, među ostalim, ministre vanjskih poslova zemalja članica EU i zapadnog Balkana, visoke dužnosnike Evropske unije i NATO-a, zastupnike u Evropskom parlamentu, diplomate te predstavnike međunarodnih i nevladinih organizacija.

U okviru Konferencije zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić održao je i odvojene bilateralne susrete sa Olivér Várhelyiem, povjerenikom Evropske komisije za susjedstvo i proširenje i Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja. Zamjenik ministrice Brkić sagovornike je izvijestio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s posebnim naglaskom na nužnost izmjena Izbornog zakona BiH. Razgovarano je o evropskom i evroatlanskom putu Bosne i Hercegovine, unapređenju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.