Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.11.2021 12:09
Ministrica Bisera Turković sastala se u Sarajevu sa generalnom sekretarkom Organizacije za europsku sigurnost i saradnju Helgom Mariom Schmid

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se u ponedjeljak, 22. novembra 2021. godine u Sarajevu, sa delegacijom Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OESS) koju je predvodila generalna sekretarka Helga Maria Schmid.

Nakon sastanka koji je održan u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ministrica Turković i generalna sekretarka Schmid dale su izjave za medije.

Ministrica Turković je informisala da se tokom susreta razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ali i o posljedicama pandemije koronavirusa, te o aktivnim pitanjima saradnje između OESS-a i BiH. Istakla je da BiH izuzetno cijeni ulogu OESS-a i da posjeta generalne sekretarke Schmid dolazi u važnom trenutku. Kada je riječ o političkoj situaciji u BiH, ministrica Turković je kazala da postoji visok stepen zabrinutosti zbog destabilizacije situacije kako u Bosni i Hercegovini, tako i u cijeloj regiji i da su blokada napretka i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu proizveli zabrinutost u široj međunarodnoj zajednici.  Izrazila je očekivanje da će međunarodna zajednica, uključujući i OESS, putem mehanizama koji su joj na raspolaganju, efikasno zaustaviti procese razgradnje i omogućiti nastavak pozitivnih reformskih procesa u BiH.  „Širenje straha, provokacije i prijetnje državnom poretku, ali i miru u BiH se ne mogu niti ignorisati niti tolerisati“, naglasila je ministrica. 

Razgovarano je i o sigurnosnim pitanjima, pri čemu je posebno ukazano na važnost održavanja podregionalnog balansa u naoružanju. “Vidimo da se u zemljama regije često govori o jačanju vojnih snaga te nabavci novih oružja. BiH zastupa stav da se sigurnosni balans ne smije narušiti te da on svoje temelje vuče iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Države su se usaglasile da same mogu vršiti nadzor. Postavlja se pitanje kome je u interesu i zbog čega utrka u naoružanju? Imajući u vidu aktuelnu situaciju, smatramo da bi bilo više nego korisno da se i pojača nadzor i striktna kontrola”, naglasila je ministrica Turković.

Ministrica je navela da su na sastanku razmijenjena mišljenja i o pitanju izbornog zakonodavstva pri čemu je istaknuto da BiH treba moderan i evropski izborni zakon u skladu sa evropskim pravnim naslijeđem, ali i da reforma izbornog zakona ni u kom slučaju ne smije biti opravdanje za blokiranje svih drugih reformskih procesa. „Pomoć OESS-a u tom procesu je dobrodošla i od velike važnosti“, zaključila je ministrica Turković.

Generalna sekretarka Helga Schmid je izrazila zadovoljstvo svojom prvom posjetom BiH u ulozi generalne sekretarke OESS-a. Istakla je da je tokom sastanka sa ministricom Turković iskazana obostrana saglasnost o važnosti OESS-a i specifičnosti mandata ove Organizacije. Osvrnuvši se na aktuelnu političku situaciju u BiH, kazala je da je njena poruka jasna a to je da je neophodno zaustaviti retoriku podjele, i da državne institucije rade u punom kapacitetu. Važnim je ocijenila da BiH ostane na svom evropskom putu, a OESS je spreman podržati sve procese i rješenja koja su u interesu svih građana.

Schmid je na kraju  istakla da se razgovaralo i o drugim dodirnim tačkama partnerstva između OESS-a i BiH, poput borbe protiv korupcije, obrazovanju kojim se promoviše inkluzivnost, kontroli naoružanja i sl., područjima u kojima OESS djeluje i spreman je nastaviti sa pružanjem podrške BiH. Poručila je na kraju kako je pomirenje stvar ličnog opredjeljenja, a zadatak političara je da povedu na put pomirenja.