Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.11.2020 16:26
Ministrica Turković primila u oproštajne posjete ambasadore Rusije i Japana

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković danas je, 13. novembra 2020. godine, primila u oproštajne posjete ambasadora Ruske Federacije Petra Ivancova i ambasadora Japana Hideyuki Sakamota.

Turković i Ivancov su izrazili opredjeljenje za nastavak unapređenja saradnje između dvije zemlje u oblastima ekonomije i kulture, te razgovarali o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ministrica je izrazila žaljenje što nije došlo do realizacije nedavne planirane posjete ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, ali je naglašeno da se posjeta ministra nalazi u agendi, te da će biti realizovana.

Ambasador Ivancov je kazao da Rusija u narednom periodu namjerava otvoriti kulturni centar u Sarajevu, ali da još uvijek nije određena lokacija, te da je planirana posjeta delegacije ruske Republike Tatarstan Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković je predložila održavanje trilateralnog sastanka u formatu Bosna i Hercegovina – Turska – Rusija.

Na sastanku sa ambasadorom Sakamotom izražena je želja za realizaciju više projekata u kojima će učestvovati mladi ljudi i koji će uključivati razmjenu studenata. Ambasador Sakamoto je izrazio očekivanje da će naredne godine biti održane bilateralne konsultacije između dvije zemlje.

Ministrica Turković i ambasador Sakamoto su razgovarali i o jačanju aktivnosti u oblasti turizma, te o saradnji u oblasti kulture. U tom kontekstu, inicirane su ideje koje bi pomogle većoj prezentaciji kulture dvije zemlje. Istaknuto je da Bosna i Hercegovina ima izuzetne prirodne potencijale, koji spadaju u red najljepših u Evropi.

Zaključeno je da je potrebno ubrzati procedure davanja saglasnosti na odluke, koje se odnose na pomoć Japana Bosni i Hercegovini.

Na odvojenim sastancima, ministrica Turković se ambasadorima zahvalila za svu podršku koje su Japan i Rusija u proteklom periodu pružili našoj zemlji, posebno kada je u pitanju borba protiv pandemije COVID-19. Također, ministrica se zahvalila ambasadorima Ivancovu i Sakamotu na doprinosu u jačanju i unapređenju odnosa sa našom državom u proteklom periodu.