Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.10.2024 15:10
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao na 20. Salzburg Europe Summit

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, mr.sc. Josip Brkić, učestvovao je 21. oktobra 2024. godine na panelu pod nazivom "EU - proširenje – geopolitička nužnost" u sklopu 20. Salzburg Europe Summit na poziv Instituta regija Evrope (IRE) u Salzburgu, Republika Austrija.

Učesnici panela nakon uvodne riječi Karoline Edtstadler, federalne ministrice za Evropsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije razgovarali su kako je proširenje Evropske unije tokom godina oblikovalo Evropsku uniju, kakvu ulogu politika proširenja ima za EU kao geopolitičkog igrača i kako upravljati tekućim i budućim procesima proširenja za dobrobit Evrope i zemalja kandidata.

Zamjenik Brkić istaknuo je da su od obećanja u Soluna prošle dvije decenije a za Bosnu i Hercegovinu vidljivost i vjerodostojnost članstva u Evropskoj uniji ključno je za održavanje zamaha za reforme i održavanje povjerenja javnosti. Postepena integracija zajedničkog regionalnog tržišta u jedinstveno tržište i bliža integracija tokom procesa pristupanja pružila bi opipljive benefite, te u kombinaciji sa snažnom podrškom reformama poboljšala ulogu Evropske unije kao stabilizacijske sile u regiji i potaknula dalji napredak zemalja kandidata. Također je napomenuo da je Bosna i Hercegovina u potpunosti  usklađena sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije što jasno odražava nepokolebljivu posvećenost evropskoj integraciji i promicanju regionalne saradnje. Kroz ove napore, Bosna i Hercegovina želi pozitivno pridonijeti regionalnom razvoju i podržati kolektivnu sigurnost i prosperitet Evrope.

Na 20. Salzburg Europe Summit koji se održava od 20. do 22. oktobra 2024. godine, tokom predavanja i panel rasprava, međunarodno priznati stručnjaci i donosioci odluka iz politike, privrede i nauke iz zemlje i inostranstva raspravljaju o aktuelnim izazovima i krizama u Evropi.