Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.10.2024 13:57
Ministar Elmedin Konaković razgovarao sa pomoćnicom generalnog sekretara UN-a i zamjenicom izvršne direktorice UN Women Nyaradzayi Gumbonzvanda

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 14. oktobra 2024. godine sa pomoćnicom generalnog sekretara UN-a i zamjenicom izvršne direktorice UN Women za normativnu podršku, koordinaciju sistema UN-a i rezultate programa Nyaradzayi Gumbonzvanda.  
 
Na sastanku je razgovarano o programima koje organizacija UN Women provodi u BiH kao i o mogućnostima saradnje kada je riječ o unapređenju rodne ravnopravnosti, pravima žena i njihovom osnaživanju te izgradnji mira.

Ministar je tom prilikom naglasio kako cijeni podršku UN-ovih organizacija koje rade na promociji i zaštiti ljudskih prava. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina napravila značajan napredak u uspostavljanju pravnog i institucionalnog okvira za ravnopravnost spolova, čime je stekla vodeću poziciju u regionu. Podsjetio je da je BiH usvojila Zakon o ravnopravnosti spolova (2003.), Gender akcijski plan (2006.), Akcijski plan za provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 "Žene, mir i sigurnost" (2010.), te je prva u regionu 2013. godine ratificirala Istanbulsku konvenciju. Istaknuo je važnost evropskih integracija u BiH kada je riječ, između ostalog, i o politici rodne ravnopravnosti.

Pomoćnica generalnog sekretara UN-a istaknula je da će ova organizacija biti partner BiH te nastaviti saradnju u oblasti unapređenja rodne ravnopravnosti. Osvrnula se i na ratna iskustva žena u našoj zemlji, i ono što su preživjele naglašavajući da će o tome tokom posjete BiH razgovarati i sa članicama Udruženja “Majke Srebrenice”. Kada je riječ o izborima u BiH i ženama u politici, najavila je podršku naporima naše zemlje da se ženama osiguraju jednake prilike u cilju postizanja ravnopravnosti i pravednijeg društva. Poručila je da je kolektivna odgovornost UN-a da nastavi podržavati našu zemlju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o doprinosu Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara UN-a kada je riječ o projektu Ujedinjenih nacija "Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini", posebno imajući u vidu važnost provedbe Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u BiH. Istaknuta je važnost akcijskih planova za provedbu Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a, u kontekstu osnaživanja uloge žena u jačanju mira, povjerenja i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Ocijenjeno je da su konkretni rezultati postignuti u BiH prepoznati kao primjer dobre prakse na regionalnom i međunarodnom nivou.

Ministar Konaković i pomoćnica generalnog sekretara UN-a Gumbonzvanda osvrnuli su se tokom razgovora i na značaj usvojene Rezolucije o Međunarodnom danu obilježavanja i sjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici 1995. godine, kao doprinosu jačanja istine i pravde.

Sastanku su prisustvovale regionalna direktorica UN Women za Evropu i centralnu Aziju Belen Sanz Luque i predstavnica UN Women u Bosni i Hercegovini Jo-Anne Bishop.