Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.9.2024 18:52
Ministar Konaković razgovarao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za ZB Kasanofom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 26. septembra 2024. godine sa zamjenikom pomoćnika sekretara SAD za Zapadni Balkan u Uredu za europska i euroazijska pitanja Alexanderom Kasanofom, na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

Ministar je na početku sastanka pozdravio povećani interes američke administracije za zemlje Zapadnog Balkana, a posebno za Bosnu i Hercegovinu. Naglasio je da snažna podrška SAD-a ulasku Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju predstavlja jamstvo mira i sigurnosti u regiji. Podsjetio je da aktuelne prilike u BiH, regiji i Europi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman SAD-a na prevladavanju postojećeg zastoja i ubrzanju potrebnih reformi u procesu euroatlantskih integracija. Izrazio je zahvalnost na dosadašnjoj podršci i pomoći u reformskim naporima BiH na putu ka euroatlantskim integracijama, borbi protiv korupcije, uspostavi vladavine prava, te posredovanju u pregovorima oko reforme Izbornog zakona.  Izrazio je očekivanje za nastavak proaktivne uloge SAD-a i podršku u provedbi reformi koje su ključne za funkcionalnost i stabilnost BiH. Kada je riječ o putu u NATO, ministar je naglasio da Bosna i Hercegovina cijeni pomoć Ministarstva odbrane i institucija SAD-a za sveobuhvatnu pomoć u izradi i provedbi Programa reformi, koji predstavlja temelj za formalno-pravni i politički okvir saradnje BiH i NATO-a. Izrazio je zadovoljstvo saradnjom dviju država na multilateralnom planu te zahvalio na američkoj podršci kada je riječ o usvajanju rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine u Generalnoj skupštini UN-a.

Zamjenik Kasanof je ponovio da se Sjedinjene Američke Države zalažu za očuvanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Naglasio je važnost nastavka provođenja reformi u BiH na putu ka euroatlantskim integracijama s ciljem održavanja mira i stabilnosti.

Tokom susreta se razgovaralo i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji te globalnim sigurnosnim izazovima.