Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.9.2024 18:47
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa v.d. generalnog sekretara OSCE Catherine Fearon

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 26. septembra 2024. godine, na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku, sa v.d. generalnog sekretara Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE) Catherine Fearon.

Tom prilikom ministar Konaković je istaknuo odlične odnose i dugogodišnju saradnju Bosne i Hercegovine i OSCE-a. Naglasio je da se BiH zalaže za što skorije usvajanje Jedinstvenog budžeta OSCE-a, kako bi Organizacija mogla učinkovito funkcionisati. U kontekstu sigurnosnih izazova s kojima je svijet posljednjih godina suočen, ministar je ponovio da BiH u potpunosti poštuje nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica. Dodao je i da BiH usklađuje svoju vanjsku politiku sa stavovima i izjavama EU u oblasti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, kako u Briselu, tako i na međunarodnim forumima, uključujući i OSCE. Kada je riječ o značaju i djelotvornosti OSCE-a u ovim izazovnim vremenima, ministar je naglasio da je naša zemlja spremna sa drugim članicama raditi na reafirmaciji principa Organizacije, posebno onih utvrđenih Završnim aktom iz Helsinkija jer su principi, obaveze i vrijednosti OSCE-a danas važniji nego ikada za našu zajedničku sigurnost. Istaknuo je značaj rada Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u mnogim oblastima i izrazio očekivanje za nastavak odličnih odnosa i jačanja saradnje između MVP BiH i OSCE-a. Podsjetio je i da će se u oktobru ove godine obilježiti 30 godina od uspostavljanja prvog Ureda OSCE-a u BiH, a krajem godine 30. godišnjica Kodeksa ponašanja u vojno-političkim aspektima sigurnosti. Pohvalio je odlično aktuelno predsjedavanje Malte OSCE-om u ovim izazovnim vremenima.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o značaju nesmetanog i efikasnog funkcionisanja OSCE-a i imenovanju čelnih zvaničnika unutar Organizacije. Bilo je riječi i o raspoređivanju izborne posmatračke misije ODIHR-a (Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava) za predstojeće Lokalne izbore u BiH. Na sastanku je zatražena maksimalna pomoć i angažiranost predstavnika OSCE-a u provedbi fer Lokalnih izbora, koji će se održati 6. oktobra u BiH.