Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.9.2024 18:42
Ministar Elmedin Konaković učestvovao na neformalnom radnom ručku ministara vanjskih poslova SEECP

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 26. septembra 2024. godine na neformalnom radnom ručku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u  jugoistočnoj Europi (SEECP), na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku.

Ministar Konaković je tom prilikom naglasio da su u svjetlu kriza, koje se preklapaju, i složenog geopolitičkog krajolika, jedinstvo našeg kontinenta i ubrzana europska integracija važniji nego ikada. Ocijenio je da je stoga Proces saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) ključan za rješavanje zajedničkih izazova i poticanje jačih odnosa između članica EU i onih koje nisu članice Unije. Pohvalio je Albaniju, koja od jula predsjedava SEECP-om, što je kao prioritet svog predsjedavanja postavila proširenje Europske unije. Istaknuo je da BiH snažno podupire Strategiju Jugoistočne Europe 2030. koja ima za cilj promociju i unapređuje provedbe UN-ovih ciljeva održivog razvoja unutar regije jugoistočne Europe. Kada je riječ o radu i ulozi Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), kao izvršnom ogranku SEECP-a, ministar je naglasio da je njegova uloga u unapređenju učinkovitih regionalnih partnerstava neprocjenjiva. Zahvalio je kolegama što su prilikom izbora podržali kandidata BiH Amera Kapetanovića za novog generalnog sekretara RCC-a.

U nastavku obraćanja ministar se osvrnuo na europski put BiH i istaknuo da je Odluka Europske unije da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom u martu ove godine historijska prekretnica. Izvijestio je da je u međuvremenu otvoren proces screeninga s Europskom komisijom te ukazao da su sljedeći ključni koraci za naš put u EU odobrenje pregovaračkog okvira i zakazivanje prve Međuvladine konferencije.

U tom kontekstu govorio je  o ekonomskim prednostima europskih integracija ocijenivši da je  uticaj ruske agresije na Ukrajinu ozbiljno pogodio našu ekonomiju. Osim toga, upozorio je da se Bosna i Hercegovina, kao i regija, suočava s problemom odljeva mozgova. Naveo je da su hiljade mladih kvalificiranih ljudi napustili svoje domove, posljednjih godina, tražeći bolje prilike u inostranstvu, prvenstveno unutar EU. Poručio je da je izazov povećati našu konkurentnost u takvoj situaciji te da je stoga potrebno što skorije privredno približavanje EU i zemalja kandidata. Zahvalio je na podršci EU kroz finansijske instrumente, koji su ključni za pomoć u rješavanju ovih izazova i postizanju daljnjeg napretka.

SEECP je inicijativa pokrenuta 1996. godine s ciljem jačanja regionalne saradnje i stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti.