Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.9.2024 15:09
Ministar Elmedin Konaković učestvovao na ministarskom sastanku Grupe prijatelja medijacije UN-a u organizaciji turskog ministra Hakana Fidana i finske ministrice Eline Valtonen

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 26. septembra 2024. godine, na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku, na 14. ministarskom sastanku Grupe prijatelja medijacije Ujedinjenih nacija pod nazivom “Održavanje kursa: jačanje medijacije u promjenljivom okruženju sukoba”, u organizaciji ministara vanjskih poslova Republike Turske Hakana Fidana i Republike Finske Eline Valtonen.

Obraćajući se učesnicima sastanka ministar Konaković je naglasio da je posredovanje ključni alat u diplomatiji te da predstavlja ključnu ulogu u sprječavanju i rješavanju sukoba. Istaknuo je da medijacija pretpostavlja suprotstavljena stajališta, a cilj je spriječiti da te razlike prerastu u otvoreni sukob. Dodao je da je, unatoč izazovima, medijacija i dalje ključna za sprječavanje budućih sukoba. Ukazao je na činjenicu da Bosna i Hercegovina ima bogato iskustvo u ovoj oblasti.
“Nakon brutalne agresije, koja je uključivala genocid i ogromnu patnju, morali smo obnoviti našu zemlju. Uprkos počinjenim zločinima, morali smo da sjednemo sa onima koji su nas gađali. Uz podršku međunarodnih posrednika i partnera, vodili smo teške pregovore, uključujući Dejtonski sporazum, kojim je okončan rat”, naglasio je ministar.
Ocijenio je da je danas, 29 godina kasnije, Bosna i Hercegovina ojačala svoje kapacitete u diplomatiji i medijaciji te da smo naučili da se pomirenje gradi na dijalogu, istini i pravdi. Poručio je da naše iskustvo dokazuje da medijacija može uspjeti i u najzahtjevnijim situacijama. Na kraju je zaključio da su diplomati Bosne i Hercegovine spremni doprinijeti globalnim posredničkim naporima i podijeliti naše znanje te da ostajemo posvećeni radu ove Grupe i poticanju dijaloga za izgradnju mirnijeg svijeta.