Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.9.2024 14:22
Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Švajcarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Gabriella Derighettija

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković primio je 05. septembra 2024. godine u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Švajcarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Gabriella Derighettija.

Tokom razgovora sa ambasadorom Derighettijem, ministar Konaković je iskazao zadovoljstvo činjenicom da BiH i Švajcarska nemaju otvorenih pitanja i da su odnosi naših zemalja tradicionalno vrlo dobri i prijateljski. Ministar Konaković se zahvalio što je jačanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana, a time i BiH, definisano kao jedan od strateških ciljeva u vanjskopolitičkoj strategiji Švajcarske. Švajcarska, iako nije članica Evropske unije, snažno podržava BiH na putu EU integracija uz pružanje razvojne pomoći u različitim oblastima, od javne uprvave, preko zdravstva i povećanja zaposlenosti, do ekonomije. Ekonomski odnosi su stabilni, ali se može naći prostora za dodatno povećanje robne razmjene, što je prvenstveni interes naše zemlje, istakao je ministar Konaković.

Ambasador Derighetti je iskazao zadovoljstvo što ima priliku da predstavlja svoju zemlju u Bosni i Hercegovini, i iskazao opredjeljenje za rad na daljnjem povećanju i poboljšanju ukupnih odnosa naše dvije zemlje. Razgovarano je o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i predstojećim lokalnim izborima u BiH.

Ministar Konaković je ambasadoru Derighettiju poželio uspješan mandat u našoj zemlji i zaželio dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu.