Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.9.2024 15:20
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić držao političke konsultacije s delegacijom Slovačke Republike

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić je 12. septembra 2024. godine boravio u radnoj posjeti Slovačkoj Republici gdje je održao bilateralne konsultacije sa delegacijom Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Slovačke. Konsultacije su održane u Bratislavi, a zamjenik ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Marek Eštok je predvodio slovačku delegaciju.

Glavne teme razgovora su bile bilateralna i trgovinska saradnja, EU integracije i sаradnja sа NATO-om kao i teme vezane za regionalna i globalna pitanja, situaciju u zemljama Zapadnog Balkana i proces pridruživanja Evropskoj uniji.

Tokom sastanka је istaknuto da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, te da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, što predstavlja osnovu za dalje jačanje saradnje. Razgovarano je o jačanju ekonomske saradnje, ali i saradnje u oblastima nauke, tehnike, obrazovanja, kulture i sporta, čemu su i BiH i Slovačka posvećivali značajnu pažnju u prethodnom periodu.

Zamjenik Brkić se zahvalio Slovačkoj na kontinuiranoj podršci BiH u procesu pridruživanja EU, te je informisao sagovornike o trenutnim aktivnostima na tom planu u trenutnom procesu skrininga.

Zamjenik je istakao da BiH cijeni podršku koju NATO pruža demokratskim reformama u našoj zemlji i evropskim integracijama i izrazio zahvalnost Slovačkoj za podršku BiH u procesu saradnje sa NATO, a što je iskazano i konkretnim doprinosom za Oružane snage BiH kroz paket podrške za izgradnju obrambenih kapaciteta (DCB - Defense Capacity Buliding) koji je odobren na ministarskom sastanku NATO-a u februaru 2023. godine.

Zamjenik ministra Brkić informisao je o aktivnostima Bosne i Hercegovine u regionalnim inicijativama, napomenuvši da BiH stavlja fokus na regionalnu saradnju i inicijative koje promovišu stabilnost i ekonomsku saradnju.

Sagovornici su razgovarali i o aktulenoj političkoj situaciji u regionu i BiH i o aktualnim evropskim i globalnim pitanjima.