Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.9.2024 12:50
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić u radnoj posjeti Mađarskoj

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić je 11. septembra 2024. godine boravio u radnoj posjeti Mađarskoj. Zamjenik Brkić se sastao sa državnim tajnikom za sigurnosnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Sztárayem, te u odvojenoj posjeti i zamjenikom ministra u Ministarstvu poslova Europske unije i državnim tajnikom za parlamentarne poslove Barnam Pál Zsigmondom.

Tokom sastanka razgovarano je o bilateralnoj saradnji, aktuelnom stanju evropskih integracija BiH, te saradnji BiH s NATO-om.

Zamjenik Brkić je sagovornicima istakao da je bilateralna saradnja između Bosne i Hercegovine i Mađarske intenzivna u svim oblastima, te da nema otvorenih pitanja. Obostrano je izražena nada da će se bilateralna saradnja nastaviti i dalje razvijati na obostranu korist.         

Zamjenik je informisao sagovornike o putu Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji napomenuvši da se naša zemlja, nakon što je Evropski savjet Evropske unije u martu 2024. godine donio odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH, trenutno nalazi u pripremnoj fazi pregovora o pristupanju, u procesu skrininga.

Zamjenik Brkić je sagovornike informisao i da će BiH biti domaćin partnerskog "Simpozija 360" koji se održava u oktobru 2024. godine što je jedan od najvažnijih događaja za NATO, osim samita i ministarskih sastanaka, uz oko 300 učesnika iz zemalja članica NATO i partnerskih zemalja. Zamjenik Brkić je istakao da se time potvrđuje uspješna saradnju i partnerstvo NATO-a i BiH.

U toku susreta sa zvaničnicima Mađarske, razgovarano je i o aktuelnoj unutrašnjo-političkoj situaciji u BiH, o regionalnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana, te o evropskim i globalnim pitanjima i aktuelnim dešavanjima.