Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.9.2024 15:36
Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Georga Diwalda

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković primio je 05. septembra 2024. godine u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Georga Diwalda.

Ministar Konaković je zaželio je dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu ambasadoru Diwaldu te poželio uspješan mandat u našoj zemlji. Ministar Konaković je istakao odlične političke odnose BiH i Austrije, koje prate i izvrsni ekonomski odnosi. Ministar je naglasio da je Austrija jedan od najvećih i najvažnijih trgovinskih partnera pri čemu BiH ostvaruje značajan trgovinski višak, ali i da je Austrija trenutno najveći inostrani investitor u našoj zemlji.

Ambasador Diwald se zahvalio za dobrodošlicu i prenio lične pozdrave ministra Alexandera Schallenberga ministru Konakoviću. Ambasador Diwald je istakao svoje opredjeljenja da maksimalno doprinese daljnjem razvoju i poboljšanju bilateralnih odnosa naših zemalja, naročito u sektorima ekonomije i bezbjednosti, ali i da u punoj mjeri pruži podršku aktivnostima na realizaciji potrebnih uslova za članstvo BiH u EU.

Ministar Konaković se zahvalio za pozdrave ministra Schallenberga te istakao da Austrija kontinuirano i snažno podržava BiH u procesu aktivnosti na pridruživanju BiH Evropskoj uniji. Ministar se zahvalio na direktnoj bilateralnoj pomoći putem aktivnostima Austrijske razvojne agencije (ADA), učešću u misiji EUFOR-ALTHEA, te finansijkom doprinosu na izgradnji imgracionog centra "Lipa".