Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.9.2024 14:34
Ministri Konaković i Forto se susreli sa delegacijom kompanije Amazon Web Services
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto održali su dana 05. septembra 2024. godine radni sastanak sa delegacijom kompanije Amazon Web Services (AWS) i Blum instituta iz Sarajeva za umjetnu inteligenciju, uoči prvog AI Summita koji se 05. i 06. septembra održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i uz podršku Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sastanku su ispred kompanije Amazon prisustvovali šef javnog sektora za Evropu, Srednji Istok i Afriku (EMEA) Jens Domel, šef razvoja poslovanja i tehnologije za zdravstvo za EMEA Razvan Ionasec, te pokretači inicijative za uspostavljanje Blum instituta za umjetnu inteligenciju u Sarajevu Admir Kulin i Edin Mehić, koji su i pokretači prvog "Kiss the Future: AI Summit" u Sarajevu.

Na sastanku je razgovarano o prednostima i mogućnostima saradnje Bosne i Hercegovine sa Amazon Web Services (AWS), a fokus je bio na inovacijama u oblasti vještačke inteligencije (AI) i uspostavljanju adekvatne digitalne infrastrukture, te potencijalnim zajedničkim projektima koji bi unaprijedili javni, zdravstveni, privredni, obrazovni i druge sektore u Bosni i Hercegovini.

 Ministar Konaković je istakao da je Bosni i Hercegovini hitno potrebna digitalizacija, posebno u javnoj upravi sa ciljem poboljšanja efikasnosti i transparentnosti, te smanjenju korupcije. Ministar je naglasio da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH pružiti neophodnu podršku iz svoje nadležnosti u ovoj oblasti na svim narednim projektima, a ne samo u organizaciji "Kiss the Future: AI Summit".

 Ministar Forto je naglasio da dolazak AWS u Bosnu i Hercegovinu predstavlja krupan korak u razvoju ne samo usluga vještačke inteligencije nego sveukupne digitalizacije usluga i infrastrukture, te da BiH time preuzima vodeću poziciju u regionu kada je ova oblast u pitanju.

 Potencijali strateške saradnja s AWS-om prepoznati su kao ključni korak u jačanju digitalne infrastrukture Bosne i Hercegovine i ubrzanju procesa evropskih integracija, sa posebnim akcentom na smanjenje korupcije u javnom sektoru, te značajnom povećanju produktivnosti i efikasnosti javnih servisa na svim nivoima vlasti u našoj državi.