Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.9.2024 13:58
Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Evropske unije u BiH Luigija Soreca
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković primio je 05. septembra 2024. godine u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU Luigija Soreca.

 Ministar Konaković je zaželio je dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu ambasadoru Sorecu te poželio uspješan mandat u našoj zemlji. Izrazio je zahvalnost Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini za njenu pomoć našoj zemlji u procesu EU integracija.

 Ambasador Soreca je istakao da proširenje EU ostaje jedan od prioriteta, te istakao da je period do objave narednog izvještaja o napretku od ključnog značaja za BiH i da se treba maksimalno angažovati na ispunjenju neophodnih uslova.

Ministar Konaković je naglasio da je integracija BiH u Evropsku uniju pravac za sigurnu i prosperitetnu budućnost za njene građane oko čega postoji puni konsenzus u oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda. Vlasti na svim razinama bi trebale da učine sve što je potrebno kako bi BiH napravila daljnje korake koji bi doveli do otpočinjanja pregovora o članstvu BiH u EU. Istakao je da Bosna i Hercegovina u potpunosti usaglašena sa zajedničkom inostranom i bezbjedonosnom politikom EU uz uvjerenje da će tako biti i u narednom periodu.

Ministar Konaković je izrazio nadu da će Vijeće ministara BiH uskoro usvojiti prijedlog programa reformi kako bi BiH bila uključena u Plan rasta EU, te kako bi provedba neophodnih aktivnosti što prije počela na svim razinama u BiH.

Ministar Konaković i ambasador Soreca su razgovarali i o jačanju regionalne saradnje i drugim aktualnim političkim pitanjima.