Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.8.2024 19:27
Ministar Konaković sastao sa direktorom Saudijskog fonda za razvoj Sultanom Abdulrahman Al-Marshadom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković  sastao se danas, 26. augusta 2024. godine u Rijadu, s generalnim direktorom Saudijskog fonda za razvoj Sultanom Abdulrahmanom Al-Marshadom. Sastanak je održan u srdačnoj atmosferi, a fokus razgovora bio je na jačanju saradnje i proširenju partnerstava između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Ministar Konaković je izrazio duboku zahvalnost Bosne i Hercegovine Kraljevini Saudijskoj Arabiji za kontinuiranu podršku koju pruža našoj zemlji kroz različite razvojne projekte. Posebno je istakao značaj pomoći koju je Saudijski fond za razvoj pružio u oblastima infrastrukture, zdravstva i obrazovanja, što je doprinijelo poboljšanju kvaliteta života građana Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka razgovarano je o mogućnostima daljnjeg unapređenja saradnje kroz nove projekte od zajedničkog interesa. Ministar Konaković i direktor Al-Marshad su izrazili spremnost za proširenje dosadašnje saradnje na polju održivog razvoja, obnovljivih izvora energije, infrastrukture, digitalizacije i drugih oblasti. Dogovoreno je i intenziviranje komunikacije između relevantnih institucija kako bi se što prije realizovale postojeće i pokrenule nove inicijative koje će donijeti koristi za obje zemlje.

Ministar Konaković je naglasio da Bosna i Hercegovina vidi Kraljevinu Saudijsku Arabiju kao pouzdanog partnera te da će naša zemlja nastaviti raditi na jačanju međusobnih odnosa. "Podrška koju Kraljevina Saudijska Arabija pruža Bosni i Hercegovini je od neprocjenjivog značaja i mi ćemo nastaviti graditi našu saradnju na principima uzajamnog poštovanja i povjerenja," izjavio je ministar Konaković.

Saudijski fond za razvoj je, s druge strane, izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom te najavio nastavak podrške Bosni i Hercegovini u realizaciji ključnih razvojnih projekata.

Ovaj sastanak predstavlja još jedan važan korak u daljem jačanju prijateljskih veza između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije, te otvara vrata za nove prilike i projekte koji će doprinijeti razvoju obje zemlje.