Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.8.2024 13:20
Ministar Konaković susreo se sa ministrom investicija Kraljevine Saudijske Arabije Khalidom bin Abdulaziz Al-Falihom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas 26. avgusta 2024. godine u Rijadu sa ministrom za investicije Kraljevine Saudijske Arabije Khalidom bin Abdulaziz  Al-Falihom.

Tokom sastanka razgovarano je o zajedničkim naporima u identifikaciji potencijala za investicije u Bosni i Hercegovini. Fokus je stavljen na ključne sektore kao što su obnovljivi izvori energije, drvna i metalna industrija, turizam, poljoprivreda i proizvodnja hrane, infrastruktura, nekretnine, IT sektor, koji predstavljaju značajne mogućnosti za dalji razvoj i prosperitet Bosne i Hercegovine.

Ministar Konaković istakao je značaj otpočinjanja pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom Unijom i pozitivan uticaj tog procesa na privlačenje direktnih stranih investicija u našu zemlju, te se sa ministrom Al-Falihom složio kako je od izuzetne važnosti intenzivirati saradnju u narednom periodu, s posebnim akcentom na posjete visokih delegacija i poslovnih zajednica iz Kraljevine Saudijske Arabije Bosni i Hercegovini.

U cilju daljeg jačanja ekonomske saradnje, dogovoreno je da se u narednom periodu pripremi i organizira niz poslovnih foruma i sastanaka na visokom nivou, a kako bi se omogućilo direktno povezivanje investitora i relevantnih institucija iz obje države.

Ministar Konaković je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Kraljevina Saudijska Arabija pruža Bosni i Hercegovini, naglasivši važnost zajedničkih aktivnosti koje će doprinijeti privlačenju novih investicija i otvaranju kvalitetnih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Ministar Al-Falih je, sa svoje strane, potvrdio spremnost Saudijske Arabije da nastavi pružati podršku i da će ohrabriti saudijske investitore, kako iz državnog tako i iz privatnog sektora, da istraže mogućnosti ulaganja u Bosni i Hercegovini uz očekivanje da će ove aktivnosti dodatno osnažiti prijateljske veze između dviju zemalja. Ovo je prvi u nizu sastanaka koji će se održavati u narednom periodu, a u cilju realizacije konkretnih projekata od obostranog interesa.