Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.8.2024 13:15
Ministar Elmedin Konaković primio u oproštajne posjete ambasadore Arapske Republike Egipat, Kraljevine Španije i Države Kuvajt

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 2. augusta 2024. godine u odvojenim susretima sa ambasadorima Arapske Republike Egipat Yasserom Sorourom, Kraljevine Španije Maríom Teresom Lizaranzu Perinat i Države Kuvajt Zaherom Alkhurainejem u okviru njihovih oproštajnih posjeta.

Tokom susreta ministra Konakovića i ambasadora Soroure razgovarano je o odnosima između BiH i Arapske Republike Egipat za koje je ocijenjeno da su dobri i prijateljski te da postoji prostor za njihovo dodatno unapređenje, posebno kada je riječ o ekonomskoj saradnji. U kontekstu jačanja bilateralnih odnosa dviju zemalja, ministar Konaković je najavio krajem godine posjetu prijateljskom Egiptu. Ministar Konaković je izrazio zahvalnost Egiptu za konstantnu potporu BiH na svim razinama bilateralne saradnje, a posebno kada je riječ o evakuaciji bosanskohercegovačkih državljana iz Pojasa Gaze.

Na sastanku ministra Konakovića i ambasadorice Maríje Terese Lizaranzu Perinat naglašen je značaj dobrih bilateralnih odnosa dviju zemalja, s naglaskom na podršku Španije procesu evropskih integracija BiH. Ambasadorica Lizaranzu je izrazila zadovoljstvo unapređenjem saradnje tokom njenog mandata. Naglasila je da je naša zemlja u proteklom razdoblju napravila važan iskorak odlukom Evropskog vijeća o otvaranju pregovora te izrazila nadu u nastavak reformskih procesa. 

Na sastanku ministra Konakovića i ambasadora Alkhuraineja ocijenjeno je da dvije zemlje veže iskreno prijateljstvo. Istaknuto je da je interes i Bosne i Hercegovine i Države Kuvajt daljnji razvoj saradnje u svim oblastima, te da postoji mogućnost da ta saradnja bude značajno unaprijeđena na području ekonomije. Ministar Konaković je izvijestio ambasadora o evropskom putu BiH i ekonomskim prednostima evropskih integracija koje doprinose razvoju naše zemlje.


Ministar Konaković je na kraju razgovora zahvalio ambasadorima Egipta, Španije i Kuvajta na dobroj saradnji u proteklom mandatu, te im poželio sreću i uspjeh na ličnom i profesionalnom planu.