Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.7.2024 15:32
Ministar Elmedin Konaković se sastao sa predstavnikom Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA) Johnom Kennedyjem Mosotijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 30. jula 2024. godine sa predstavnikom Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA) Johnom Kennedyjem Mosotijem.

Tom prilikom razgovarano je o djelovanju Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), s naglaskom na aktivnosti i saradnju u Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta je ukazano na demografske izazove u BiH, s naglaskom na nisku stopu nataliteta i odlazak mladih iz zemlje. Ukazano je na negativne posljedice populacijske politike u pogledu perspektive ekonomskog rasta i budućeg razvoja zemlje.

Sagovornici su se složili da pružanje mogućnosti i perspektiva mladima mora biti glavni prioritet Bosne i Hercegovine da napreduje usred demografskih izazova s kojima se suočava te su naglasili važnost donošenja politika i strategija u cilju iznalaženja rješenja za veća ulaganja u mogućnosti za mlade ljude da ostanu u BiH.

Ministar Konaković je danas potpisao Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija, koji mu je predao predstavnik UNFPA za BiH Mosoti, a koji je ranije potpisala izvršna direktorica UNFPA sa sjedištem u Njujorku Natalija Kanem.

Na kraju susreta ministar Konaković je zahvalio predstavniku UNFPA u BiH Mosotiju na njegovom radu i doprinosu poboljšanju uvjeta života građana BiH u proteklom periodu te mu poželio uspjeh u njegovom sljedećem profesionalnom angažmanu.