Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.7.2024 18:21
Ministar Konaković se sastao sa kongresmenkom Cori Bush

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 13. jula 2024. godine tokom boravka u Saint Louisu sa američkom kongresmenkom Cori Bush.

Tokom susreta je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji te putu naše zemlje u EU i reformskim procesima u kontekstu geopolitičkih izazova. Istaknuti su dobri odnosi dvije države i čvrsto partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine.

Ministar Konaković se zahvalio kongresmenki Bush na predanosti napretku Bosne i Hercegovine kao i na podršci i pomoći brojnoj bosanskohercegovačkoj dijaspori, koja živi u Saveznoj državi Missouri. Posebno je izrazio zahvalnost na govoru koji je kongresmenka održala 11. jula u Zastupničkom domu Kongresa povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kongresmenka Bush je naglasila važnost osnaživanja podrške i veza Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Izrazila je kontinuiranu posvećenost SAD-a stabilnosti i napretku BiH, potvrdivši snažnu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje. Istaknula je da, kao član američkog Kongresa iz St. Louisa i kopredsjedavajuća Kluba za BiH u Kongresu, ponosno predstavlja najveću bosanskohercegovačku populaciju izvan Bosne i Hercegovine te će nastaviti doprinosti jačanju veza i unapređenju saradnje, kako s bh zajednicom u Saint Louisu, tako i sa institucijama BiH.

Ministar Konaković i kongresmenka Bush prisustvovali su obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici, koja je održana pored Sebilja u Saint Louisu, a potom i tradicionalnoj šetnji u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.