Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.7.2024 18:15
Ministar Elmedin Konaković se sastao sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore u Saint Louisu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković  u nastavku radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama boravi u Saint Louisu. Ministar se u toku jučerašnjeg dana susreo sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore, te je posjetio Bosanski islamski centar Saint Louis.

Ministar Konaković je tom prilikom naglasio praksu susreta sa našim ljudima prilikom svih bilateralnih ili multilateralnih posjeta državama širom svijeta. S tim u vezi posebno je istakao kao značajnu posjetu Saint Louisu, kao jednoj od najvećih zajednica naših ljudi van Bosne i Hercegovine. Ministar je imao priliku obratiti se i odgovarati na pitanja predstavnika udruženja iz različitih sfera života. U svom obraćanju kazao je, između ostalog, da se institucije BiH nedovoljno bave našim ljudima u dijaspori, te da je mnogo prostora za unaprjeđenje. Posebno je bilo govora o ekonomiji kao važnom aspektu razvoja Bosne i Hercegovine.
„Najljepši razvoj ekonomije desit će se kada Bosanci i Hercegovci koji su stasali i realizirali se u zemljama Zapadne Evrope, SAD-a, Australije itd. ulože svoj kapital u svoju zemlju i ako dole budu mogli zaraditi novac. Mi smo sada u pozitivnom procesu EU integracija koji Bosni i Hercegovini otvara mogućnost za brži razvoj ekonomije. Naše tržište treba biti integrisano u evropsko što otvara za nas veliki prostor, a sam proces otvaranja pregovora sa EU zbog toga je veoma važan“, istakao je Konaković, te upoznao prisutne i sa stavljanjem u funkciju novog portala ekonomske diplomatije u sklopu Ministarstva vanjskih poslova BiH koji nudi olakšan pristupi svim potrebnim informacijama u ovom polju. 
Bilo je govora i o problemu registracije glasača za koji su prisutni kontatovali da ga je potrebno pojednostaviti, te da se moraju učiniti napori kako bi se olakšale pomenute procedure, a ukazali su i na komplikovane procedure izdavanja dokumenata našim državljanima.
U toku dana ministar Konaković će prisustvovati obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici pored Sebilja u Saint Louisu te tradicionalnoj šetnji u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, a nakon čega će učestvovati na panel diskusiji u Udruženju preživjelih srebreničkog genocida.
Planiran je i susret sa kongresmenkom Cori Bush, te drugim američkim zvaničnicima iz Missourija.