Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.7.2024 19:30
Ministar Konaković se sastao sa specijalnom savjetnicom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 11. jula 2024. godine, tokom boravka u Njujorku, sa podsekretarom Ujedinjenih nacija (UN) i specijalnom savjetnicom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu.

Tokom susreta je bilo riječi o važnosti usvojene Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995, na osnovu koje se danas, 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Sagovornici su naglasili da Rezolucija predstavlja značajnu prekretnicu u priznavanju i odavanju počasti žrtvama i preživjelima genocida u Srebrenici te ukazali na važnost promoviranja istine o počinjenom genocidu u Srebrenici kako se takav zločin više nikada ne bi ponovio. Poručili su da se moraju podržati napori da se osigura istina i pravda za preživjele srebreničkog genocida i njihove porodice u cilju izgradnje mira i povjerenja, kako u BiH tako i u regiji.