Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.7.2024 15:30
Ministar Elmedin Konaković se sastao sa stalnim predstavnikom Turske pri UN-u ambasadorom Ahmedom Yildizom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 11. jula 2024. godine, tokom boravka u Njujorku, sa stalnim predstavnikom Turske pri Ujedinjenim nacijama ambasadorom Ahmedom Yildizom. 

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo tradicionalno dobrim političkim odnosima Bosne i Hercegovine i Turske, uz zajedničku ambiciju za unapređenje ekonomske saradnje.

Ministar Konaković je tom prilikom iskazao zahvalnost Turskoj na pomoći i podršci koju ta prijateljska zemlja pruža BiH na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Posebnu zahvalnost ministar je izrazio kada je riječ o podršci usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Ambasador Yildiz je naglasio da je interes BiH i Turske nastaviti s jačanjem naših dobrih odnosa i veza. Ponovio je da se nikada ne smije zaboraviti genocid u Srebrenici. Tokom razgovora osvrnuo se i na Odluku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana o obilježavanju 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici u kojoj je, između ostalog, navedeno da je genocid u Srebrenici, koji je Međunarodni sud pravde označio kao najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata zbog ubistava više od osam hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini, uz podsjećanje da je 11. juli 1995. godine ostavio mračni trag u ljudskoj historiji.

Tokom susreta razgovarano je i o evropskom putu BiH te opredijeljenosti za rad na preostalim reformama nakon Odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, kao i aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

Ministar Konaković će danas prisustvovati prvoj zvaničnoj komemoraciji u Ujedinjenim nacijama na visokom nivou, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, koju, na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a „Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine“, organizira Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN.