Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.6.2024 19:17
Ministar Elmedin Konaković učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i zemalja Zapadnog Balkana u Luksemburgu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 24. juna 2024. godine, na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, u Luksemburgu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u okviru sjednice Vijeća za vanjske poslove EU (FAC).

Na sastanku se razgovaralo o saradnji i izazovima u vanjskoj i sigurnosnoj politici te postupnoj integraciji zemalja regije kada je riječ o usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Ministar Konaković se u svom obraćanju tokom sastanka osvrnuo na izazove koji zahtijevaju jedinstven odgovor u kontekstu geopolitičkih i ekonomskih odnosa uslijed ruske agresije na Ukrajinu. Naglasio je da Bosna i Hercegovina duboko suosjeća sa stradanjem ukrajinskog naroda. Kada je riječ o pomoći Ukrajini, ministar je istaknuo da otpornost Ukrajine nije samo njezina, već je integralno povezana sa sigurnošću i stabilnošću cijelog europskog kontinenta. Ocijenio je da našoj regiji nisu strani zlonamjerni vanjski utjecaji, posebno iz Rusije, čiji je cilj destabilizirati susjedstvo EU i dovesti u pitanje proces proširenja putem dezinformacija, političkog uplitanja i drugih subverzivnih aktivnosti. Pozvao je na jedinstven stav protiv ovakvih utjecaja. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina nedavno u potpunosti uskladila svoju vanjsku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Ocijenio je da je riječ o značajnom izazovu s obzirom da je to usklađivanje uzrokovalo mnoge unutrašnje probleme u BiH te da destruktivna politika iz Republike Srpske ne podržava naše stavove protiv Rusije i ne osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu. Naveo je potom da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, samo ove godine, već dva puta posjetio predsjednika Rusije Putina i jednom predsjednika Bjelorusije Lukašenka. Izrazio je čvrsto uvjerenje da su Dodikovi stavovi, koje zauzima nakon ovih posjeta, glavni razlog naših poteškoća na europskom putu. Iako je riječ o ličnim interesima predsjednika RS, upozorio je na ozbiljnost situacije jer Rusija na ovaj način uspostavlja uporište u Republici Srpskoj, u samom srcu Europe.

U nastavku se osvrnuo na proces proširenja EU navodeći postupnu integraciju kao jedan od instrumenata za ubrzavanje procesa integracije, odnosno jače privredno povezivanje u regiji.

Tokom posjete Luksemburgu, a na marginama sastanka Vijeća za vanjske poslove EU, predviđeno je da ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković večeras učestvuje na prijemu koji za učesnike sastanka organizira veliki vojvoda od Luksemburga Henri, a potom i neformalnoj večeri koju priređuje ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Velikog Vojvodstva Luksemburga Xavier Bettel.