Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.6.2024 11:27
Ministar Konaković prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici u Beču

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković prisustvovao je 21. juna 2024. godine u Beču na skupu povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici. Događaj, koji je održan ispred palače Epstein u kompleksu Parlamenta Republike Austrije, organizirali su članica Partije zelenih Bedrana Ribo i Udruženje “Consilium Bosniacum”.

 

U svom obraćanju ministar je, između ostalog, naveo da se na ovom skupu ne želimo samo prisjetiti prošlosti, već potvrditi našu zajedničku predanost pravdi, istini i pomirenju. Naglasio je izuzetan značaj jednoglasnog usvajanja rezolucije austrijskog Parlamenta u julu 2022. godine, kojom se priznaje genocid u Srebrenici. Ocijenio je da se ovom rezolucijom, koju je inicirao Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji ”Consilium Bosniacum“ uz apsolutnu podršku cijelog političkog spektra, naglašava važnost priznavanja historijskih istina kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih zločina. Osvrnuo se i na nedavno usvajanje rezolucije Opće skupštine UN-a kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, te ocijenio da je ta rezolucija, koju podržavaju 84 zemlje, snažna izjava protiv poricanja genocida i poziv na globalno sjećanje i obrazovanje. Poručio je da se na taj način jača uloga međunarodnih sudova u osiguravanju odgovornosti i naglašava važnost borbe protiv nekažnjivosti za tako teške zločine.

 

Ministar Konaković je nakon skupa razgovarao sa predstavnicima nekoliko udruženja koja uspješno djeluju i okupljaju naše ljude u Republici Austriji. Osvrnuo se tom prilikom na značaj bh dijaspore te istaknuo da ljudi porijeklom iz naše zemlje predstavljaju važnu sponu između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije kao i da imaju važnu ulogu u afirmaciji naše države.