Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.3.2024 15:57
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Latvije

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na bilateralnim konsultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Latvije, koje su održane 4. marta 2024. godine u Sarajevu. Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Latvije na bilateralnim konsultacijama predvodila je zamjenica državnog sekretara za evropske poslove Ingrīda Levrence. 

Na sastanku je razgovarano o evropskom putu i napretku koji je Bosna i Hercegovina u proteklom razdoblju načinila, provedbi reformi te procesu proširenja Evropske unije.

Tom prilikom zamjenik ministra Brkić naglasio je značaj pozitivnog procesa ispunjavanja zahtjeva koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom uoči izvještaja Evropske komisije i odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom koja se očekuje u martu. U tom smislu ocijenio je važnost nastavka procesa proširenja Evropske unije. Osvrnuo se na usvojenu Solunsku agendu iz 2003. godine kada je potvrđena evropska perspektiva za sve zemlje jugoistoka Evrope i na protekle dvije decenije tog zahtjevnog procesa. Informisao je sagovornicu o reformama koje je naša zemlja provela te koje su u toku ispunjavanja kada je riječ o prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina prošle godine u potpunosti uskladila svoju s vanjskom politikom Evropske unije te da je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stopostotno stalo uz odluke Evropske unije bez obzira o kojem je pitanju riječ.

Zamjenica državnog sekretara za evropske poslove Republike Latvije Levrence tokom konsultacija naglasila je da Republika Latvija daje punu podršku integracijama Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju te da je spremna podijeliti svoja iskustva na tom izazovnom putu ispunjenja uvjeta i učlanjenja u veliku evropsku porodicu. Istaknula je važnost provedbe predviđenih reformi koje su na putu u EU i te kako važne, kako za život građana tako i za transformaciju društva.