Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.12.2023 15:45
Ministar Elmedin Konaković primio u posjetu ambasadora Države Katar Meshaala Ali Mohammada Abdullaha Al-Attiyaha

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković primio je 4. decembra 2023. godine ambasadora Države Katar u Bosni i Hercegovini Meshaala Ali Mohammada Abdullaha Al-Attiyaha.

Ovom prilikom ministar Konaković je katarskom ambasadoru uručio pismo zahvale za podršku i pomoć koju je Država Katar pružila u organizaciji evakuacije bh. državljana i njihovih srodnika iz Gaze.

Tokom sastanka, razgovaralo se o upućenom pozivu ministru Konakoviću za učešće na predstojećem Doha Forumu, koji će okupiti brojne lidere kako bi raspravljali o kritičnim izazovima sa kojima se svijet suočava.

Sagovornici su također razmijenili mišljenja o nedavno održanom Diplomatskom zimskom bazaru u Sarajevu, na kojem se predstavilo više od 45 ambasada i međunarodnih organizacija. Ocijenili su da se značaj ove tradicionalne manifestacije ogleda u tome što je ona humanitarnog karaktera, a prikupljeni prihod namijenjen je djeci i mladima širom Bosne i Hercegovine.

Bilo je riječi i o situaciji u Pojasu Gaze. Ambasador Al-Attiyah je istakao da Katar insistira na prestanku rata i od toga neće odustati. Katar će nastaviti pružati humanitarnu podršku zbrinjavajući djecu i ranjene iz Gaze, ali cilj Katara je trajno zaustavi krvoproliće, kazao je ambasador Al-Attiyah.

U razgovoru je obostrano izraženo zadovoljstvo prijateljskim odnosima dvije države.