Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.12.2023 14:49
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić sastao se sa saveznom ministricom za EU i ustavna pitanja Republike Austrije Karolinom Edtstadler

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić sastao se u petak, 1. decembra 2023. godine, sa saveznom ministricom za Europsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije Karolinom Edtstadler.

Nakon što je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Saveznog ministarstva za EU i ustavna pitanja Republike Austrije, zamjenik ministra Brkić i savezna ministrica Edtstadler obratili su se predstavnicima medija.

Tom prilikom zamjenik Brkić je podsjetio na prošlogodišnju posjetu austrijske ministrice Edtstadler BiH. “Nakon vaše posjete prošle godine, u prosincu, Bosna i Hercegovina je dobila kandidatski status za pristupanje EU. Zahvaljujem vam na vašem trudu i naporu koji ste uložili da bi BiH dobila kandidatski status”, istaknuo je zamjenik Brkić.

Potom je dodao da je informisao ministricu Edtstadler i članove austrijske delegacije o glavnim vanjskopolitičkim ciljevima BiH, a to je punopravno članstvo u EU. “Razmijenili smo mišljenja oko aspekta Izvještaja Evropske komisije o proširenju koje je nedavno prezentovano, a koje je i dalje jedno od najboljih izvještaja koje BiH ima, s vrlo jasnim ciljevima, a to je kako da dođemo do sljedeće faze - otvaranja pregovora o članstvu u EU”, istaknuo je zamjenik Brkić.

Potom je zahvalio ministrici i zbog toga što je Austrija sa Slovenijom, Hrvatskom, Italijom, Slovačkom, Grčkom i Češkom potpisala Zajedničko pismo u kontekstu podrške cijelom prostoru jugoistoka Evrope za punopravno članstvo u EU. “Drago mi je da Austrija podupire BiH i ministri s područja jugoistoka Evrope učestvuju u sastancima, odnosno neformalnim dijelovima sastanaka Vijeća za vanjske poslove EU te vjerujemo da će se takva praksa i nastaviti”, kazao je zamjenik Brkić.

Naglasio je da je sagovornicu informiaao da je BiH u proteklom razdoblju stala sa svojim stavovima 100 posto uz stavove EU, kada je riječ o usklađivanju sa vanjskom politikom Evropske unije. Dodao je i da je na sastanku bilo riječi o dinamici regionalne saradnje na jugoistoku Evrope te pitanjima ilegalnih migracija. Na koncu je poručio da je zahvalio na kontinuiranoj bilateralnoj podršci Austrije Bosni i Hercegovini, ne samo kao najveći investicijski i značajni trgovinski partner, već i zbog toga što je Austrija pomogla da Misija EUFOR Althea bude uspješna.

Austrijska ministrica je u svom obraćanju naglasila da BiH i Austriju spaja puno toga u historijskom, kulturnom i privrednom smislu. Podsjetila je da je Austrija je najveći investitor u Bosni i Hercegovini, te da je više od 200 austrijskih tvrtki aktivno u Bosni i Hercegovini. Posebno je naglasila da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja Zapadnog Balkana koja više izvozi u Austriju nego što izvozi iz nje. Navela je da se ovi potencijali mogu i dalje širiti te poručila da bi se saradnja trebala pojačati. Ukazala je i na važnost današnje posjete Bosni i Hercegovini. “Na evropskoj razini predstoje jako važna savjetovanja. Evropski ministri i ministrice, koje zastupam u Briselu, pripremit će zaključke za šefove država i vlada i tu ćemo se savjetovati o daljnjem postupanju, u kontekstu pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ali i s Ukrajinom i Moldavijom. To je ono što nam predstoji. To znači da je sada trenutak u kojem je ključno da Bosna i Hercegovina još jednom dokaže da želi ispuniti reforme, da će kontinuirano nastaviti reformske aktivnosti kako bi postigla zacrtane ciljeve”, istaknula je ministrica Edtstadler te dodala da je Evropska komisija napredak u Bosni i Hercegovini navela u svom izvještaju.
“Svjesni smo toga da je stagnacija ovdje u regiji, pa i u Bosni i Hercegovini proteklih godina, izazvala frustraciju. To je ono što želimo prekinuti. Ne želimo da Zapadni Balkan, posebno u ovom slučaju Bosna i Hercegovina, padnu na neka stražnja mjesta. Ovdje želimo stvoriti jednake okvirne uslove za sve. Cilj je da prednosti, koje donosi pristupanje Evropskoj uniji, budu dostupnije ljudima”, istaknula je austrijska ministrica. Na kraju je poručila da Austrija želi Bosnu i Hercegovinu u porodici EU te da će nastaviti s podrškom ali da brzina procesa proširenja uvijek zavisi od države koja želi da pristupi Evropskoj uniji.