Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.11.2023 21:14
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 24. novembra 2023. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom.

Ministar Konaković je naglasio da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu i da će se nastaviti razvijati u tom pravcu. Naveo je da je zadnji izvještaj Europske komisije o BiH bio i najbolji do sada i da je ovo vrijeme kada trebamo najveći angažman kako bi išli dalje prema EU.

Ministri vanjskih poslova i izaslanstva razgovarali su o formiranju zajedničke komisije koja bi radila na unaprjeđenju europskog procesa koji stoji pred  Bosnom i Hercegovinom. Republika Hrvatska spremna je ponuditi svoje kapacitete , znanja i iskustva kako bi se iskoristio momenat u kom se BiH nalazi, a to je period preporuke Europske komisije za otvaranje pristupnih pregovora za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. Eminentni poznavaoci područja državne uprave, analitike, komunikologije, iskustva centra izvrsnosti i ostale vještine koje su potrebne u procesu približavanja Bosne i Hercegovine europskom putu biti će od strane Republike Hrvatske stavljene na raspolaganje partnerskoj Bosni i Hercegovini kako bi se taj put i ostvario.