Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.11.2023 13:44
Zamjenik ministra mr.sc. Josip Brkić učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Centralnoevropske inicijative - CEI

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić predvodio je 22. novembra 2023. godine u Kišinjevu, Republika Moldavija, delegaciju Bosne i Hercegovine na ministarskom sastanku država članica Centralnoevropske inicijative – CEI.

Brkić je u svom obraćanju čestitao Moldaviji na izvrsnom jednogodišnjem predsjedavanju Centralnoevropskom inicijativom, ispunjenom brojnim aktivnostima u ovako teškom geopolitičkom vremenu za cijeli region. Naglasio je da se stanje mira, stabilnosti i ekonomskih perspektiva u svijetu, a time i u regionu, dodatno pogoršalo od posljednjeg sastanka CEI-ja održanog prošle godine u Sofiji.

Tokom obraćanja zamjenik Brkić je istakao kako je proces evropskih integracija jedini pomak u pravom smjeru. Ohrabrujućom je ocijenio nedavnu odluku Evropske komisije da preporuči početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, kao i Ukrajinom i Moldavijom, te ukazao na obavezu regiona da uloži dodatne napore u provedbi potrebnih reformi na putu ka punopravnom članstvu u EU. Posebno je ocijenio da je važno da Brisel i zemlje članice Evropske unije shvate izuzetan značaj geostrateškog trenutka za proširenje EU i da preostalim zemljama kandidatima omoguće što brži ulazak u EU. Dodao je kako je najvažniji prioritet CEI-ja upravo približavanje zemalja koje nisu članice EU porodici, te apelovao na podršku zemljama regiona u dostizanju potrebnih standarda EU. Istakao je da Bosna i Hercegovina snažno podržava ideju uspostave Konvencije za jačanje CEI-ja kroz vladinu i parlamentarnu dimenziju, s ciljem postizanja političkih ciljeva koje dijele države članice.

Brkić se potom osvrnuo na provedbu UN-ove Agende 2030, kao jednog od važnih ciljeva CEI-ja, te ukazao na vrlo aktivnu ulogu Bosne i Hercegovine, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu, u promoviranju ciljeva održivog razvoja naglasivši da će Bosna i Hercegovina i dalje imati aktivnu ulogu u CEI-ju.  Zamjenik Brkić je izrazio duboko uvjerenje da je jedino jačanjem regionalne saradnje, posebno u procesu proširenja Evropske unije, moguće izgraditi otpornost i adekvatno odgovoriti na savremene, ali često i nepredvidive izazove sa kojima se suočavamo.

Na marginama ministarskog sastanka, zamjenik ministra mr.sc. Josip Brkić sastao se u odvojenim susretima sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem i državnim sekretarom Republike Slovenije Markom Štucinom. Tom prilikom razgovarano je o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Crne Gore, odnosno Slovenije, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, evropskim integracijama naše zemlje i drugim aktuelnim temama.