Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.4.2023 21:48
Obilježena 30. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Češke Republike te Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Ambasada Češke Republike u Sarajevu i Ambasada Slovačke Republike u Sarajevu organizirali su 24. aprila 2023. godine prijem povodom obilježavanja 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Češke Republike te Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike.

Tim povodom prisutnim zvanicama iz političkog, kulturnog i javnog života, te diplomatskom i vojnom koru su se prigodnim govorom obratili ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, ambasadorica Češke Republike u Bosni i Hercegovini Ivana Hlavsová te ambasador Slovačke Republike u našoj zemlji Roman Hlobeň.
U svom obraćanju ministar Konaković je naglasio da je trideseta godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Češkom i Slovačkom izvanredna prilika da se osvrnemo na odlične bilateralne odnose koje imamo s tim zemljama i sve ono što smo prošli tokom tog vremena, kao partneri i prijatelji. Izrazio je zahvalnost Češkoj i Slovačkoj za snažnu podršku euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, naglasivši da je BiH dobila status države kandidata za članstvo tokom češkog predsjedavanja EU.  

„Današnja Slovačka i Češka, moderne, evropske zemlje mogu biti u svakom smislu sjajan mentor za Bosnu i Hercegovinu na našem putu ka evropskoj porodici zemalja koje baštine demokratske vrijednosti. Ostajemo trajno privrženi našem partnerskom odnosu kroz novu dinamiku odnosa, posjeta, razmjena znanja i iskustva. Također se veselimo i otvaranju naše ambasade u Bratislavi, koja će biti još jedan korak naprijed u unaprjeđenju političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa”, rekao je ministar Konaković. Izrazio je zahvalnost na projektima koje godinama Češka i Slovačka podupiru u BiH kao i stipendiranju bh studenata.

Ambasador Slovačke Hlobeň naglasio je da proslava 30. godišnjice diplomatskih odnosa BiH i Slovačke označava značajnu prekretnicu u historiji naroda. Naglasio je da je riječ o svjedočanstvu nepokolebljive posvećenosti Slovačke i Bosne i Hercegovine stvaranju snažnog partnerstva zasnovanog na međusobnom poštovanju, povjerenju, zajedničkim vrijednostima i ciljevima. Podsjetio je da je u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi Safvet- beg Bašagić prije skoro 100 godina pronašao najsigurnije mjesto za svoju zbirku islamskih rukopisa i arapskih rukopisa.

Ambasadorica Češke Hlavsová se u svom obraćanju osvrnula na dobre odnose BiH i Češke Republike, koji su zasnovani na dobroj osnovi prijatelјskih kontakata između naroda, unazad skoro dvjesta godina, te da je ponosna na češku manjinu koja živi u našoj zemlji. Poručila je da je zajednički cilj vidjeti BiH kako postaje članica EU i NATO te da će Češka nastaviti podržavati našu zemlju na tom putu.