Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.4.2023 20:21
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao u radu Radne grupe za zapadni Balkan (COWEB), u Briselu 24.04.2023. godine

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je  24. aprila 2023. godine u Briselu u radu Radne grupe za zapadni Balkan (COWEB) Vijeća Europske unije.

Zamjenik ministra Brkić je informirao diplomate o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini,  reformskom procesu i aktivnostima naše zemlje na putu ka Europskoj uniji, a prije svega o aktuelnom stanju kada je u pitanju ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Zamjenik Brkić je na početku istakao da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za unaprjeđenje mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, te jačanju regionalne saradnje i izgradnji povjerenja u regiji, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja - punopravnog članstva u Europskoj uniji. Naglasio je da je to kamen temeljac vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Kazao je također, kako je 2022. godina bila godina uspjeha za regiju zapadnog Balkana, odblokiran je proces pristupanja Albanije i Sjeverne Makedonije Europskoj uniji, dok je Bosni i Hercegovini dodijeljen status kandidata. Prisutni su pozdravili dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te je zamjenik Brkić iskazao zahvalnost za podršku iskazanu tokom tog procesa.

„Ovo je pozitivan integracijski signal za Bosnu i Hercegovinu, i sada je na nama odgovornost kada je u pitanju ispunjenje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije“, istakao je.

Kada je riječ o ispunjavanju ključnih prioriteta, zamjenik je informirao o ostvarenom napretku u realizaciji, posebno istakavši da je Bosna i Hercegovina u augustu 2022. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavama Bosne i Hercegovine, čime je ispunjen jedan od ključnih prioriteta u procesu pristupanja Europskoj uniji, transparentnost, prevencija i borba protiv korupcije, između ostalog.

Novoizabrano Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na početku mandata izrazilo opredijeljenost sveobuhvatnog rada na provođenju reformi koje će osigurati provedbu preporuka iz Mišljenja Komisije iz 2019. godine, kao preduslova za otvaranje pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

Dodao je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine već zabilježilo značajan napredak u svom radu te da je donijelo Budžet za 2023. godinu, Program ekonomskih reformi za period 2023.-2025. i Program rada Vijeća ministara sa strateškim ciljevima za 2023. godinu u vezi sa europskim integracijama, saradnja BiH-NATO, vladavini zakona, sigurnosti, reformi javne uprave itd.

„Uložit ćemo dodatne napore u izgradnju struktura koje potiču odgovorno upravljanje, veću kvalitetu vladavine prava, sigurnost, prosperitet i klimatsku neutralnost, jaču i stabilniju ekonomiju, uglavnom kroz poboljšanu povezanost“, kazao je ovom prilikom zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić.

Zamjenik ministra Brkić je posebno naglasio da je Bosna i Hercegovina  pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Europske unije i država članica u jačanju europskog sigurnosnog prostora, a što se u praksi pokazalo kroz posvećen i sistemski pristup migrantskoj krizi, potpisivanjem ugovora o saradnji sa EUROPOL-om, pružanje podrške Oružanih snaga BiH u misijama NATO-a koje obuhvaćaju i oružane snage zemalja članica Europske Unije.   

Govorio je i o implementaciji rezultata Općih izbora 2022. godine. Iako je vlast na državnom nivou formirana u rekordnom roku, na federalnom nivou to još nije učinjeno. Još uvijek traju pregovori političkih stranaka o sastavu vlade, iznio je i istakao kako se nada da će taj proces ubrzo završiti.

Bilo je govora i o reformi Izbornog zakona. Iako su usvojene izmjene izbornog zakonodavstva vezane za Grad Mostar koje su omogućile održavanje izbora u ovome gradu nakon 12 godina, konkretni koraci za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine još nisu poduzeti. Iako su se stranke potpisnice Mostarskog sporazuma obavezale pristupiti izradi izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kako bi se osigurali legitimni izbori i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim upravnim i političkim nivoima, te kako bi osigurali aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijelom području Bosne i Hercegovine, to se još uvijek nije dogodilo.

„Ove izmjene također su dio obaveza koje parlamentarna većina treba implementirati, presude  Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Europskog suda za ljudska prava. Kako postoji nekoliko modela, a i nekoliko rješenja koja još treba doraditi, uvjeren sam da ćemo se vrlo brzo dogovoriti oko izmjena“, kazao je ovom prilikom.

Jedna od tema bilo je i usklađivanje vanjske politike Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, te usklađivanje s izjavama i restriktivnim mjerama Europske unije. Zamjenik Brkić je kazao kako je od početka ove godine postotak usklađenosti besprijekornih 100%.

Razgovaralo se i o aktivnostima unutar Berlinskog procesa. Ovom prilikom je iskazana nužnost što skorijeg ratificiranja svih sporazuma potpisanih u okviru ovog procesa.

Diplomate COWEB-a su pozdravile ostvareni napredak i izrazili očekivanje da će Bosna i Hercegovina nastaviti s neophodnim reformskim procesima, te još jednom istakli nedvojbenu podršku europskom putu Bosne i Hercegovine.

Diplomate COWEB-a posjetit će Bosnu i Hercegovinu idući mjesec.