Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.4.2023 14:29
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković razgovarao sa ambasadorom Japana Kinefuchijem Masamijem

Na sastanku je istaknuto da Bosna i Hercegovina i Japan imaju dobre i prijateljske odnose, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu, te da postoji prostor za unaprjeđenje svih vidova saradnje, naročito u oblastima ekonomije, kulture i sporta.

Ministar Konaković je izrazio zahvalnost ambasadoru na dugogodišnjoj pomoći i podršci koju Japan pruža Bosni i Hercegovini kroz brojne programe, projekte i donacije. Ističući da je Japan jedan od najvažnijih bilateralnih donatora u Bosni i Hercegovini, ministar je također izrazio zahvalnost Japanu na intenzivnoj podršci reformskim procesima na putu ka EU i NATO-u, te podršci Japana suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.
U razgovoru koji je uslijedio, ministar Konaković je upoznao ambasadora sa aktivnostima na putu europskih i euroatlantskih integracija naše zemlje, kao i aktuelnim političkim temama u našoj zemlji, sa osvrtom na rad Vijeća ministara. 

Ambasador Kinefuchi je ponovio podršku Japana reformskim procesima te europskim integracijama Bosne i Hercegovine. Kazao je da je Japan, kroz razne vidove pomoći, uradio mnogo na području cijele Bosne i Hercegovine, a sve s ciljem poboljšanja života ljudi u Bosni i Hercegovini.
Sagovornici su se složili kako bi se u narednom periodu, s ciljem dodatnog unaprjeđenja bilateralnih odnosa, trebale održati bilateralne konsultacije dviju zemalja.

Bilo je riječi i o narednoj Svjetskoj izložbi EXPO (World Expo 2025) koja će se održati u Osaki u Japanu od 13. aprila do 13. oktobra 2025. godine.
Obostrano je naglašena predanost jačanju prijateljskih odnosa dvije zemlje.