Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.4.2023 11:15
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković razgovarao sa ambasadorom Republike Slovenije Damijanom Sedarom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 24. aprila 2023. godine sa ambasadorom Republike Slovenije u BiH Damijanom Sedarom.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, političkoj situaciji u našoj zemlji, evropskim i euroatlantskim integracijama, ekonomskoj saradnji, ugovornim odnosima i drugim aktuelnim temama.

Tom prilikom je naglašeno da su bilateralni odnosi između dvije zemlje prijateljski, bez otvorenih pitanja te da je potrebno da se nastavi intenzivna saradnja i razmjena posjeta na visokom nivou.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o značaju nastavka reformskog procesa u našoj zemlji i ispunjavanja 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU kao i tehničkoj pomoći koju će Slovenija pružiti našoj zemlji na evropskom putu.

Tokom susreta je istaknuto da su ekonomski odnosi i trgovinska razmjena između dvije zemlje dobri, ali da postoji mogućnost za njihovo unapređenje.
 
Ambasador Sedar uručio je pozivnicu ministru Konaković za učestvovanje na Bledskom strateškom forumu 2023, najvažnijem vanjskopolitičkom događaju u Sloveniji, koji će se održati 28. i 29. avgusta ove godine.