Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.4.2023 14:01
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobiasom Billströmom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 20. aprila 2023. godine sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobiasom Billströmom, koji je boravio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Doček ministra vanjskih poslova i delegacije Kraljevine Švedske upriličen je u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, nakon čega je održan tete-a-tete sastanak ministara BiH i Švedske te radni sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske. Potom su se ministri Konaković i Billström obratili predstavnicima medija.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost Švedskoj koja trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije na snažnoj podršci koju pruža evropskom putu Bosne i Hercegovine, a posebno za podršku kandidatskom statusu, koji je vrlo značajan za BiH. Naglasio je da BiH i Švedska imaju dobre odnose, bez teških i otvorenih pitanja. Osvrnuo se i na ekonomsku saradnju. „Govorili smo o našim šansama i prilikama. Bosna i Hercegovina sa Švedskom u zadnjoj godini ima značajno povećan obim trgovinske razmjene. Izvoz je rastao oko 23 posto, uvoz oko 29 posto, u odnosu na 2021. to su ozbiljne i značajne brojke”, izjavio je ministar Konaković. Podsjetio je i da u toj oblasti ima prostora za unapređenje.
„Predložili su i mislim da ćemo ići ka dogovoru o memorandumu o saradnji u oblasti turizma. Podsjećam da veliki broj Bosanaca i Hercegovaca, naše dijaspore, živi u Švedskoj. To su ljudi koji često dolaze nazad svojim kućama, prijateljima, rodbini. Znamo da je Bosna i Hercegovina kao atraktivna turistička destinacija sigurno interesantna i ostalim građanima Švedske”, naglasio je ministar vanjskih poslova BiH. Istaknuo je da je tokom razgovora bilo riječi i o aktuelnim temama koje se tiču zemalja Zapadnog Balkana i stabilnosti regije.
„Jako nam je važno da sa ovog mjesta šaljemo poruku podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, tako da nikakvog prostora za bilo kakve druge politike u ovom trenutku nema u Bosni i Hercegovini. Koristim priliku da još jednom pozovem sve svoje kolege da se fokusiramo na ono što su naše obaveze, da vratimo pažnju na 14 prioriteta koji su nam uslov za članstvo u EU. Sa naše strane, postoje obaveze koje se moraju ispuniti i zadaci koje moramo izvršiti kako bi nas naši evropski partneri još ozbiljnije shvatili”, naglasio je Konaković. Sagovornika je izvijestio o uspješnom radu Vijeća ministara BiH, koje je u kratkom periodu nakon što je najbrže ikad formirano u BiH usvojilo najveći budžet ikad na nivou države i niz dokumenata koji su važni za naš evropski put, između ostalog, i Program reformi koji je usklađen sa zahtjevima EU, potom je ustanovljena kontakt tačka EUROPOL i niz drugih sporazuma i memoranduma koji se tiču različitih oblasti, a koji su obaveza BiH na putu ka EU.
Švedski ministar Billström je naglasio da su zemlje Zapadnog Balkana suštinski važan partner te da je njihov značaj porastao zbog novonastale sigurnosne situacije u Evropi. Istaknuo je da zbog sigurnosne situacije, Švedska pozdravlja odluku Evropskog vijeća da dodijeli BiH status kandidata.
„Ovo je velika prilika za vašu državu i mi se nadamo da ćete je maksimalno iskoristiti. Kandidatski status dolazi i sa povećanim očekivanjima u pogledu reformi i usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, što podrazumijeva i restrikcije prema Rusiji”, rekao je ministar Billstrom te dodao da je EU vrlo zabrinuta zbog nastojanja Republike Srpske da usvoji zakone o kriminalizaciji klevete, nevladinim organizacijama i ograničenjima za LGBT zajednicu kada je riječ o pristupu edukacijskim institucijama, što bi predstavljalo korak unazad za evropski put BiH. Upozorio je da su ponovljene prijetnje otcjepljenjem RS neosnovane i doprinose nepovjerenju i tenzijama u trenutku krize u Evropi, kada je potrebna stabilnost i saradnja. Na kraju je poručio da Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji i da ne postoji alternativa tome.