Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.8.2022 10:42
Bosna i Hercegovina se priključuje globalnoj inicijativi Sjedinjenih Američkih Država

Bosna i Hercegovina se priključuje globalnoj inicijativi Sjedinjenih Američkih Država protiv privođenja i deportacije osoba na teritoriji Ukrajine pod kontrolom Ruske Federacije, a na poziv Antony Blinkena, državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.

Pridružujemo se osudi aktivnosti takozvane operacije filtracije za pritvaranje i prisilnu deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju.
Proces filtriranja uključuje privremeni pritvor, prikupljanje podataka, ispitivanje i, u nekim slučajevima, zlostavljanje pritvorenika, a odvija se u različitim privremenim procesnim centrima – često paralelno sa obradom interno raseljenih lica i izbjeglicama.

Procjenjuje se da se zbog neočekivanog ukrajinskog otpora, plan filtracije proširio na stotine hiljada ukrajinskih civila. Od početka ruskog rata u Ukrajini, kako se procjenjuje, operacije filtracije su identificirane na najmanje 18 mogućih lokacija u istočnoj Ukrajini i zapadnoj Rusiji.

Protiv smo svakog kršenja međunarodnog prava, a posebno ako je riječ o kršenju ljudskih prava civila koji se nalaze na okupiranim teritorijama.